Ruststripelønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruststripelønn
Ruststripelønn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acer rufinerve
Siebold & Zucc.
Norsk(e) navn: ruststripelønn
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: lønneordenen
Familie: lønnefamilien
Underfamilie: Hippocastanoideae
Slekt: lønneslekta
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: åpen skog
Utbredelse: Japan

Ruststripelønn (Acer rufinerve) er en lønneart fra Japan.

Den er et løvfellende tre som blir 15–20 m høyt. Barken er enten grønn med hvitgrønne striper eller grå med rosa striper. Eldre stammer har matt grå bark som er ru og uten striper. Bladene har tre, mer sjelden fem, fliker og er 10–15 cm lange og like brede. Bladranden er dobbelt sagtannet. Unge blad har rustfargete hår langs nervene på undersiden. Høstfargen er oransje, mørkerød eller karmosinrød.

Blomstringen skjer april–mai samtidig med eller etter løvsprett. Blomsterstanden er en endestilt klase, 5–10 cm lang med 10–20 blomster. Trærne kan være sambu eller særbu, og noen trær skifter kjønn fra år til år. Fruktene er samaraer som sitter parvis i 70–120° vinkel.

Ruststripelønn er utbredt på øyene Honshu, Shikoku, Kyushu og Yakushima i fjellskoger opptil 2500 moh. Den forekommer tidlig i den økologiske suksesjonen og vokser i lysninger, skogkanter og åpen skog.

Arten dyrkes som prydtre i Nord-Amerika, Europa og Australia på grunn av den dekorative barken. Den er ikke vanlig plantet i Norge, men er tilstrekkelig hardfør. Forvillede bestander finnes i Belgia og kanskje Danmark.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]