Rustlønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ruststripelønn»)
Rustlønn
Nomenklatur
Acer rufinerve
Siebold & Zucc.
Populærnavn
rustlønn[1]
(ruststripelønn)
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slektlønneslekta
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: åpen skog
Utbredelse: Japan

Rustlønn (Acer rufinerve) er en lønneart fra Japan.

Den er et løvfellende tre som blir 15–20 m høyt. Barken er enten grønn med hvitgrønne striper eller grå med rosa striper. Eldre stammer har matt grå bark som er ru og uten striper. Bladene har tre, mer sjelden fem, fliker og er 10–15 cm lange og like brede. Bladranden er dobbelt sagtannet. Unge blad har rustfargete hår langs nervene på undersiden. Høstfargen er oransje, mørkerød eller karmosinrød.

Blomstringen skjer april–mai samtidig med eller etter løvsprett. Blomsterstanden er en endestilt klase, 5–10 cm lang med 10–20 blomster. Trærne kan være sambu eller særbu, og noen trær skifter kjønn fra år til år. Fruktene er samaraer som sitter parvis i 70–120° vinkel.

Rustlønn er utbredt på øyene Honshu, Shikoku, Kyushu og Yakushima i fjellskoger opptil 2500 moh. Den forekommer tidlig i den økologiske suksesjonen og vokser i lysninger, skogkanter og åpen skog.

Arten dyrkes som prydtre i Nord-Amerika, Europa og Australia på grunn av den dekorative barken. Den er ikke vanlig plantet i Norge, men er tilstrekkelig hardfør. Forvillede bestander finnes i Belgia og kanskje Danmark.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 27. september 2023. Besøkt 27. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Planter: Vurdering av rustlønn Acer rufinerve for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 27. september 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]