Rosabåndet måler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
rosabåndet måler
Rosabåndet måler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhodometra sacraria
(Linnaeus, 1767)
Norsk(e) navn: rosabåndet måler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Rhodometra
Habitat: åpne områder
Utbredelse: Europa, Afrika, Asia

Rosabåndet måler (Rhodometra sacraria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten er kjent for å kunne foreta lange vandringer, og er påtruffet noen få ganger i Norge. Slekten Rhodometra har 11 kjente arter, men bare denne forekommer i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 28 mm), slank, blekgul til rosa måler. Hannen har fjærformede antenner. Forvingen er vanligvis blekt okergul men kan ha et ganske sterkt, rosa skjær. Det går en rosa skråstripe fra vingespissen til litt utenfor midten av bakkanten. Bakvingen er silkeaktig hvit. Larven er lang og tynn, gulbrun eller grønnlig med en mørkere ryggstripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er kjent for å foreta lanmge vandringer. Den har faste bestander i middelhavsområdet men vandrer regelmessig nordover gjennom Europa, av og til når enkelte individer Norge. Larven lever på tungras (Polygonum spp.), syrer (Rumex spp.) og andre lave urter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er funnet over hele Europa. Den finnes også over store deler av Afrika og Asia. I Norge finnes det spredte funn nord til Nord-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]