Hopp til innhold

Rogelio de Egusquiza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rogelio de Egusquiza
Født20. juli 1845[1]Rediger på Wikidata
Santander[2]
Død10. feb. 1915[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Madrid
BeskjeftigelseKunstmaler, komiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetSpania

Rogelio de Egusquiza y Barrena (20. juli 184510. februar 1915) var en spansk maler, kjent for sitt vennskap med den tyske komponisten Richard Wagner, hvis verk han var med på å gjøre kjent i Spania.

Egusquiza ble født i El Astillero, i en velstående familie. Han studerte i Madrid og hos Léon Bonnat ved École des Beaux-Arts i Paris. I 1868, etter å ha reist og deltatt flere ganger i den nasjonale kunstutstillingen (Exposiciones Nacionales de Bellas Artes), vendte han tilbake til Paris og slo seg ned der.[3] Først malte han historiske scener, men han vendte seg senere til sjangerscener og portretter i akademisk stil.

Etter Marià Fortunys død, flyttet han til Roma og deltok på kurs ved det spanske akademiet i byen.[4]

Han hørte Wagners musikk for første gang i 1876, etter at han kom tilbake til Paris. Tre år senere reiste han til München for å høre en forestilling av Nibelungenringen. Hans entusiasme for det han hørte førte til at han dro til Bayreuth, hvor han presenterte seg for Wagner og ble hans venn.[3] I årene etter traff han Wagner igjen flere ganger; i Venezia (1880), Berlin (1881) og Bayreuth (1882); hvor han var gjest under premieren av Parsifal.

Etter sitt første møte med Wagner bestemte han seg for å vie karrieren sin til verk med Wagner-temaer; for det meste portretter av karakterene i stedet for spesifikke scener. Under sine besøk i Tyskland skapte han også portretter av Arthur Schopenhauer (posthumt) og kong Ludwig II av Bayern, og han skrev en artikkel for tidsskriftet «Bayreuther Blätter» kalt «Über die Beleuchtung der Bühne» (om scenebelysning).

Han deltok i kunst- og musikksalongene Salons de la Rose + Croix i 1892, 1893, 1896 og 1897, og presenterte trykk av Parsifal under Exposition Universelle (1900), og vant en sølvmedalje.[4] Selv om han bodde i Paris, var han en hyppig besøkende i Madrid og var en del av en sirkel av Wagner-beundrere som møttes på restauranten Lhardy.

Da «Asociación Wagneriana de Madrid» ble opprettet i 1911, ga han dem kopier av vokal- og pianoversjoner av flere operaer og hundre etsninger av hans portrett av Wagner (basert på et kjent fotografi), som ble solgt til fordel for foreningen. Senere ble han gjort til æresmedlem.

Han ble værende i Paris til 1914, da første verdenskrig tvang ham til å returnere til Spania. Han døde i Madrid året etter. Fra 2013 til 2014, under feiringen av Wagners 200-årsdag, presenterte Museo del Prado en utstilling av Egusquizas verk kalt «El Mal se desvanece» (Ondskapen svinner), som inkluderte flere portretter av klassiske litterære skikkelser så vel som hans Wagner-verker.[4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b BNE authority file, BNE-identifikator XX1005817, datos.bne.es, besøkt 16. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.museodelprado.es, besøkt 6. april 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b «Rogelio Egusquiza, un ilustre olvidado». El Diario Montañes (spansk). 20. februar 2008. Besøkt 21. april 2022. 
  4. ^ a b c «Egusquiza y Barrena, Rogelio de - Museo Nacional del Prado». www.museodelprado.es. Besøkt 21. april 2022. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]