Rodrigo Lopez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rodrigo Lopez
Lopez (til høyre) i samtale med en spanjol. Gravering av Levinus Hulsius, 1627.
Født1525[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Crato
Død7. juni 1594Rediger på Wikidata
London
BeskjeftigelseLege, spion Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Coimbra
NasjonalitetKongedømmet Portugal

Rodrigo Lopez (født 1525 i Crato i Portugal, henrettet 7. juni 1594Tyburn i London) var lege for dronning Elisabeth I av England, og kan ha vært inspirasjonen for William Shakespeares figur Shylock i Kjøpmannen i Venedig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lopez ble født i Portugal og oppfostret som cristão-novo, «nykristen», jøder som ble tvunget til å la seg døpe til katolikker. Han ble fordrevet fra Portugal av den portugisiske inkvisisjonen og var kjent for å ha vært en marrano, «en skjult jøde».

Virke i London[rediger | rediger kilde]

Han gjorde London som sitt bosted i 1559 og kunne gjenoppta sin legepraksis hvor han gjorde det bra grunnet sin dyktighet. Han ble snart huslege ved St Bartholomew's Hospital og fikk en stor praksis blant de mektige, blant annet for Robert Dudley og Francis Walsingham. Hans suksess hos overklassen hadde dog mindre med hans medisinske dyktighet som hans evner til å spre smiger og fremme seg selv. I 1598 angrep en ærekrenkende pamflett Dudley ved å antyde at Lopez blandet gift for ham, og for også andre adelsmenn.

I 1586 hadde Lopez nådd høyden av sin innflytelse da han ble gjort til hovedlege for dronning Elisabeth. Han fikk dronningens gunst da hun i 1589 ga ham monopol på import av urtene anis og sumak. Hans suksess fortsatte fram til han var nær pensjoneringen. Han ble sett på, i det minste fra utsiden, som en trofast protestantisk kristen.

I oktober 1593 var Lopez både rik og generelt godt respektert. Han eide et hus i Holborn og hadde en sønn som var innrullert ved den prestisjetunge skolen Winchester College. Imidlertid kom et kompleks nett av konspirasjoner mot don António, abbed i Crato, fram i lyset den samme måneden. Som en følge av denne anklaget Robert Devereux, 2. jarl av Essex, en av dronningens yndlinger, Lopez for å konspirere med spanske utsendinger for å forgifte dronningen. Lopez ble arrestert den 1. januar 1594, dømt i februar og henrettet ved hengning, trekking og kvartering i juni samme år.

Dronningen var selv usikker på hans skyld og forsinket hans henrettelse. Lopez insisterte at han var uskyldig og hans sanne konvertering fram jødedommen til kristendommen. I henhold til 1500-tallshistorikeren William Camden skal Lopez ha sagt til menneskemengden av skuelystne at han elsket dronningen foruten at han også elsket Jesus Kristus. Menneskemengden skal ha ledd av denne uttalelsen og tatt for en tynt forkledd tilståelse.

En del historikere og litteraturforskere har betraktet Lopez og hans rettssak for å ha vært en del av inspirasjonen til William Shakespeares Kjøpmannen i Venedig.[5] «Mange Shakespeare-forskere mener at doktor Lopez var prototypen for Shylock,»[6] som er antatt å ha blitt skrevet en gang mellom 1596 og 1598. Det er også en omtale av Lopez i den posthumt utgitte teksten til Den tragiske historien til doktor Faustus av Christopher Marlowe hvor han er sammenlignet med tittelfiguren: «Doktor Lopus var aldri en slik doktor!» Denne referansen var antagelig lagt til etter Marlowes død i 1593.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 129065501, besøkt 12. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bibliography of the History of the Czech Lands, oppført som Roderigo Lopez, BHCL-UUID c31443e2-9d9b-4272-ae37-96e5410e4941[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ NUKAT, oppført som Roderigo Lopez, NUKAT autoritetspost n2004079907[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ opac.vatlib.it, oppført som Roderigo Lopez, VcBA-ID 495/271595[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Kellerman, Faye (1989): The Quality of Mercy (historisk roman), "Historical Summary", New York, Morrow, ss. 606-607
  6. ^ Greenblatt, S. (2004): Will In The World: How Shakespeare Became Shakespeare, New York: W. W. Norton.
  7. ^ Keefer, Michael (red.): Doctor Faustus: A 1604 Version Edition, 2. utg., Broadview Editions, 2007, s. 150. Sitat: «The past-tense allusion to him suggests that in its present form this scene must be post-Marlovian.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]