Sebastián Piñera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sebastián Piñera
Piñera crop.jpg
Kampanje-foto fra valgkampen i 2009
Født1. desember 1949 (68 år)
Santiago de Chile
Ektefelle Cecilia Morel
Far José Piñera Carvallo
Mor Magdalena Echenique
Søsken José Piñera Echenique, Miguel Piñera, Pablo Piñera Echeñique
Utdannet ved Pontificia Universidad Católica de Chile, Harvard University
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Parti Renovación Nacional (1989–2010)
NasjonalitetChile
Livssynkatolisisme
Medlem avChile Vamos
Utmerkelser Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden, storkors av Solordenen, Fulbright-programmet
Chiles president
2010–2014

Miguel Juan Sebastián Piñera Echenique (født 1. desember 1949) er en chilensk økonom, forretningsmann og politiker. Han er medlem av sentrum–høyrepartiet Renovación Nacional (Nasjonal fornyelse), som er en del av koalisjonen Alianza por Chile (Alliansen for Chile). Piñera var Chiles president fra 11. mars 2010 til 11. mars 2014. Michelle Bachelet var både hans forgjenger og etterfølger.

Akademisk karriere[rediger | rediger kilde]

Piñera er utdannet økonom med doktorgrad fra Harvard University, der han studerte fra 1973 til 1976. Etter å ha vendt tilbake til Chile arbeidet han for FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika og var professor ved Universidad de Chile, Pontificia Universidad Católica de Chile og ved Universidad Adolfo Ibañez.

Karriere i forretningslivet[rediger | rediger kilde]

Utover 1980-tallet gikk han over til å bli forretningsmann. Han arbeidet for Citicorp og etablerte en rekke foretak, blant dem bankkortselskapet Bancard SA. Før han ble president eide Piñera fjernsynskanalen Chilevisión og hadde eierandeler i flyselskapet LAN Airlines (27 % av aksjene), fotballklubben Colo-Colo (13 %) og flere andre selskaper.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Piñera var senator fra 1990 til 1998. Han stilte i 2005 til presidentvalg mot Michelle Bachelet, men tapte.

I presidentvalget i desember 2009 stilte han som Alianza por Chiles kandidat under kampanjenavnet Coalición por el Cambio (Koalisjonen for forandring). Han vant første valgomgang med 44 % av stemmene. I andre valgomgang, som ble avholdt 17. januar 2010, sto valget mellom Piñera og Eduardo Frei Ruiz-Tagle fra sentrum-venstrekoalisjonen Concertación de Partidos por la Democracia (Samling av partier for demokratiet). Resultater offentliggjort av Chiles valgkommisjon etter andre valgomgang ga Piñera 51,61 % av stemmene, med 48,38 % til sentrum-venstrekandidaten Frei (99 % av stemmene opptalt).[1] Allerede på bakgrunn av de foreløpige resultatene, basert på opptelling av 60 % av stemmene, innrømmet Frei nederlaget og gratulerte Piñera med valgseieren.[2] Det var første gang siden overgangen til demokrati i 1990 at høyresiden vant et presidentvalg i Chile.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]