Rob Halford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rob Halford
Rob Halford i 2010
FødtRobert John Arthur Halford
25. aug. 1951[1][2][3]Rediger på Wikidata (72 år)
Walsall
BeskjeftigelseSanger, låtskriver Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avJudas Priest (19721991)
Judas Priest (2003ingen)
Musikalsk karriere
PseudonymMetal God
SjangerHeavy metal
InstrumentVokalist
StemmetypeTenor
Aktive år1969
Nettstedrobhalford.com
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Judas Priest
Halford
Tidligere band
Fight
2wo

Halford i 1984

Robert John Arthur Halford (født 25. august 1951 i Birmingham) er en engelsk vokalist og låtskriver. Han er mest kjent for arbeidet han har lagt ned i det britiske heavy metal-bandet Judas Priest. Han er kjent for sin operalignende sangstil med høye toner og kraftig vibrato.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Halford er best kjent som vokalist i heavy metal-bandet Judas Priest, en av de store pionerene innen heavy metal-sjangeren. Han er en av de få kjente åpne homofile heavy metal-musikerne. Halford har ofte blitt omtalt som «heavy metal-gud» på grunn av hans store innflytelse på rock og heavy metal. Han er kjent for sin unike bruk av vokal på fire og en halv oktav, og evnen til å nå ekstremt høye toner. Gode eksempler er i låtene «Painkiller», «Victim Of Changes», «Dreamer Deceiver», «A Touch Of Evil», «Blood Red Skies», «Screaming For Vengeance» (alle med Judas Priest) og «Sad Wings» (fra solo-konsertalbumet «Live Insurrection»).

Han er også kjent for å ha introdusert klesstilen med nagler og lær i musikksjangeren, noe han ble inspirert til av homsemiljøet i Soho i London. En del av klærne ble kjøpt i butikken Mr. S, og etter hvert fikk han spesiallaget klærne.[4]

Etter Judas Priest ga ut det suksessrike albumet Painkiller og dro på en 1991-turné, forlot Rob Halford bandet. Rykter om at bandet hadde interne konflikter og at Halford muligens var homofil, begynte å spre seg samme året. Halford startet så et groove/heavy metal-band ved navn Fight sommeren 1993 sammen med Judas Priest-trommeslageren Scott Travis. Fight ga ut to studioalbum og splittet to år senere, i 1995. I 1997 samarbeidet Halford med gitaristen John Lowery for å danne industrial metal-prosjektet "2wo". De ga ut sitt eneste album "Voyeurs" i 1998, som ble utgitt på Trent Reznors label, Nothing Records. I 1999 startet Halford et nytt heavy metal-band ved navn Halford.

Sangeren Tim «Ripper» Owens tok over for Rob Halford som vokalist i Judas Priest i 1996, men da Halford returnerte i 2003, måtte Tim Owens vike, og ble med i Iced Earth, som nylig hadde mistet sin hovedvokalist.

I 2002 spilte Rob Halford en rolle som en homofil pornosjappeekspeditør i filmen Spun. Han spilte også rollen som «The Baron» i spillet Brütal Legend med blant andre Ozzy Osbourne, Jack Black og Lemmy.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Judas Priest
Fight
2wo
Halford
Gjesteopptredener (utvalg)
 • 1983: KrokusHeadhunter, vokal på «Ready to Burn»
 • 1986: Hear 'n AidStars
 • 1992: Ugly Kid JoeAmerica's Least Wanted, vokal på «Goddamn Devil»
 • 1992: Skid RowB-Side Ourselves, vokal på «Delivering the Goods»
 • 2000: Queens of the Stone AgeRated R, vokal på «Feel Good Hit of the Summer»
 • 2002: Furious IVIs That You
 • 2013: Five Finger Death Punch - Lift Me Up

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 213255[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0355158, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Rockband – Talking About "Screaming" Arkivert 18. september 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]