Hopp til innhold

Roald Halvorsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roald Halvorsen
Født17. feb. 1914Rediger på Wikidata
Oslo
Død18. okt. 2010Rediger på Wikidata (96 år)
Norge
BeskjeftigelsePolitiker, fagforeningsperson Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleFanny Halvorsen
BarnTerje Halvorsen
PartiSosialistisk Venstreparti
Norges Kommunistiske Parti
NasjonalitetNorge

Roald Halvorsen (født 17. februar 1914, død 18. oktober 2010) var en norsk politiker (NKP, SV) og fagforeningsmann.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Roald Halvorsen var utdannet typograf. Selv om han gjennom 1930-tallet hadde blitt radikalisert og endog hadde støttet Sovjetunionen under vinterkrigen var han partiløs da annen verdenskrig brøt ut.

Det var gjennom kona Fanny og brødrene hennes Halvorsen ble involvert i det illegale arbeidet Norges Kommunistiske Ungdomsforbund (NKU) drev, først gjennom deres distribusjon av den illegale avisen Avantgarden. I mars 1942 ble Fanny sendt til Grini for dette arbeidet, mens Roald Halvorsen så vidt kom seg unna.

Sommeren 1943 ble Halvorsen sendt til Skriulægret, et område i Øystre Slidre som fungerte som kommunistenes base i Norge og som i realiteten var under deres kontroll. I juni 1944 klarte imidlertid tyskerne å gjenerobre området, og Halvorsen kom seg med nød og neppe til Sverige, der han tilbrakte resten av krigen.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Det var imidlertid ikke før etter krigens slutt at han formelt sluttet seg til kommunistene, og allerede i august 1945 ble han valgt til formann for NKU. Han møtte også på Stortinget mens Kirsten Hansteen var medlem av Samlingsregjeringen. I 1946 ble han valgt til nestformann i NKP, og gikk av som formann i NKU.

Halvorsen var en nær medarbeider av Peder Furubotn, og ble ekskludert fra partiet ved NKPs ektraordinære landsmøte i februar 1950[1] i forbindelse med oppgjøret med Furubotn og «det annet sentrum», et drøyt halvår etter at han enstemmig ble gjenvalgt som nestformann, og begynte igjen å jobbe som typograf. I 1961 ble han formann for Oslo Typografiske Forening, i 1963 formann for Norsk Typografforbund og i 1967 formann for Norsk Grafisk Forbund. Han gikk imidlertid av etter kort tid på grunn av alkoholproblemer.

Da Sosialistisk Valgforbund ble grunnlagt i kjølvannet av folkeavstemningen om medlemskap i EEC, var Halvorsen sammen med flere tidligere Furubotn-tilhengere blant de uavhengige sosialistene som sluttet seg til forbundet. I 1974 ble han daglig leder, og da Sosialistisk Venstreparti ble stiftet i 1975 ble han valgt til nestleder. Han gikk av i 1977. Etter dette var han blant annet leder av Den Norske Fredsforening, og han engasjerte seg i den offentlige debatten, blant annet uttrykte han støtte til de anti-amerikanske styrkene i Irak. I 1997 ga han ut boka Ført bak lyset – løgnene om de norske kommunistene.

Roald Halvorsen er faren til historikeren Terje Halvorsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 101. Leif Vetlesen: Oktobereksplosjonen i NKP, Tiden, Oslo 1980

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]