Leif Vetlesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leif Vetlesen
Født7. aug. 1921[1]Rediger på Wikidata
Død18. mai 2003[2]Rediger på Wikidata (81 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
EktefelleVesla Vetlesen (1951–)[2]
PartiArbeiderpartiet
Norges Kommunistiske Parti
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
Krigsmedaljen

Leif Vetlesen (født 7. august 1921 i Kristiania, død 18. mai 2003 i Oslo) var en norsk sjømann, organisasjonsmann og forfatter.

Faren var ingeniør, moren lærer, etter examen artium ved Oslo katedralskole dro 17 år gamle Vetlesen i 1939 til sjøs. Under andre verdenskrig seilte Vetlesen på en rekke skip som underordnet mannskap (der han avanserte til matros). Han ble politisk og organisatorisk aktiv og ble mot slutten av krigen redaksjonssekretær i Norsk Sjømannsforbund i London. Ved fredsslutt fortsatte han ved forbundets kontor i Oslo.

Liksom NSFs mann i Liverpool, Oskar Hedin, engasjerte Vetlesen seg spesielt i saken om Nortraships hemmelige fond, i opposisjon til forbundsledelsens linje.

Vetlesen mistet stillingen i forbundet, ble ekskludert og hadde i årene en rekke organisatoriske stillinger for NKP. I 1950 ble han ekskludert i kjølvannet av Furubotn-oppgjøret, men han ble tatt til nåde igjen noen år senere. Etter Sovjets invasjon av Ungarn i 1956 brøt han med NKP og meldte seg inn i DNA, fra 1966 var han informasjonssjef i Norad.

Sammen med Thore Horve og Oskar Hedin fikk Vetlesen mot slutten av 1960-årene reist saken om krigsseilerne og sørget for at de fikk en «ex gratia» utbetaling. I 1982–1985 var han generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Vetlesen mottok Krigsmedaljen og Kongens fortjenstmedalje i gull i 1997. Han var gift med Vesla Vetlesen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krigsseilerregisteret, norsk krigsseileregister person-ID 370223, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]