Ringebu (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler tettstedet Ringebu, for kommunen se Ringebu.
Ringebu
Ringebu skysstasjon.JPG
Ringebu stasjon
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommuneRingebu
Areal1,85 km²
Befolkning1 356[a] (2020)
Bef.tetthet733 innb./km²
Postnummer2630 Ringebu

Vålebru
61°31′47″N 10°08′20″Ø

Ringebu (også Vålebrua og Vålebru) er et tettsted og administrasjonssenteret i Ringebu kommune i Innlandet. Tettstedet har 1 356[1] innbyggere per 1. januar 2020, og ligger i Gudbrandsdalen. Navnet Vålebru brukes mest når en ønsker å unngå tvetydighet mellom tettstedet Ringebu og kommunen Ringebu.

Navnet Vålebru kommer fra elva Våla, som renner gjennom sentrum, og brua som ble lagt over elva her. På folkemunne kalles Ringebu for «Vål'brua» eller bare «Brua», i motsetning til områdene på sørsida av jernbanen, der «Skogen» brukes om området Tollmoen/Tollskogen som ligger på vest for elva og «Flata» om området Åmillom som ligger på østsida.

Vålebru hadde landets første gatetun, hvor hovedgaten ble stengt for kjøretøy og åpnet for gående.[trenger referanse] Forretningene trekker salgsboder ut på gaten, og det er ofte underholdning i hovedgata (Jernbanegata). Jernbanegata er senere ombygget flere ganger, men har beholdt gatetunet med forbud for kjørende, fartshumper og fysiske sjikaner for å redusere den nødvendige kjøringen (vareleveranser/brann- og sykebiler) som nødvendigvis må finne sted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020.