Hopp til innhold

Riddler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Riddler
TegneserieGotham, Batman: Arkham City, Batman Forever, Batman Forever, Batman: The Animated Series, The Batman, Batman: Hush, The Batman, Harley Quinn, DC Super Hero Girls
Publisert avDC Comics
Første opptredenDetective Comics #140 (oktober 1948)
Skaper(e)Bill Finger, Dick Sprang
Personalia
Rolle(r)Amerikansk
Evner- Geni
- Kriminell mesterhjerne
- Dyktig oppfinner og ingeniør
- Bruker komplekse gåter og feller for å stanse Batman
AliaserEdward Nigma
Edward Nashton
Enigma
Erkefiende(r)Batman

 

The Riddler (Edward Nigma, senere Edward Nygma og Edward Nashton, også kjent som Gåten på norsk) er en superskurk som opptrer i amerikanske tegneserier publisert av DC Comics. Figuren ble skapt av Bill Finger og Dick Sprang og debuterte i Detective Comics #140 i oktober 1948.[1] Han er ofte avbildet som en kriminell mesterhjerne i Gotham City som bruker komplekse gåter, puslespill og dødelige feller for å utøve kriminalitet. Riddler er en av de mest varige fiendene til antiheltenBatman.[2]

I 2009 ble The Riddler rangert som IGNs 59. beste tegneserieskurk gjennom tidene.[3] Han har blitt adaptert fra tegneseriene til ulike former for media, og har for eksempel blitt spilt av John Glover i DC's Animated Universe og av Wally Wingert i Batman: Arkham-spillene. I live-action, har The Riddler blitt spilt av Frank Gorshin og John Astin i 1960-tallets Batman tv-serie, av Jim Carrey i filmen Batman Forever (1995), av Cory Michael Smith i FOX-serien Gotham, og av Paul Dano i 2022-filmen The Batman.

Kriminell karriere

[rediger | rediger kilde]

The Riddler er helt besatt av gåter, puslespill og ordspill. Karakteren skryter ofte over hans egne "intellektuelle overlegenhet" ovenfor både Batman og politiet ved å sende dem komplekse ledetråder.[4] Til og med selve navnet hans er et ordspill, Edward Nigma (dvs. E. Nigma - enigma; en person eller ting som er vanskelig å forstå). Riddler sine forbrytelser blir vanligvis avbildet som mindre voldelig enn de andre store Batman-skurkene som Joker eller Two-Face. Et svart, grønt eller lilla spørsmålstegn fungerer som hans visuelle motiv.

Karakterens opprinnelseshistorie forteller at Riddler, med det virkelige navnet Edward Nigma, ble fascinert av gåter i en ung alder. Etter at en lærer kunngjorde at en konkurranse skulle bli holdt om hvem som kunne løse et puslespill raskest, satt Nigma seg inn for å vinne denne konkurransen. Han brøt seg inn på skolen om natten for å øve på puslespillet helt til han klarte å løse det på under et minutt. På grunn av dette vinner han konkurransen og får en gåtebok som premie. Etter at juksingen hans ble belønnet, begynte Edward å oppleve mestring av alle slags gåter, og ble til slutt ansatt på et karneval, der han utmerket seg på å jukse til seg pengene fra kundene med sine bisarre gåter og tankespinn. Han drar snart på leting etter større utfordringer og spenning og kler seg da i forkledningen til "The Riddler" for å utfordre Batman, fordi han tror at han er en verdig motstander. I sitt første møte med Batman og Robin, prøvde Riddler først å forvirre heltene med sine beryktede gåter og ledetråder og forsøkte deretter å drepe dem begge i en glasslabyrint full av feller, ved å låse døra slik at de ikke kunne komme seg ut av bygget før det eksploderte.

I Batman: The Long Halloween fremstår Riddler som en informant. The Riddler har blitt ansatt av Carmine Falcone for å finne identiteten til The Holiday Killer for ham. Falcone mister til slutt tålmodigheten med Riddler og får datteren sin til å kaste ham ut på 1. april. Utenfor Falcone's blir han konfrontert av The Holiday Killer som skyter flere skudd på ham uten å skade ham, på grunn av at det i dag er aprilsnarr, og morderen legger i tillegg igjen flere elementer knyttet til deres identitet på scenen. Dette kan være grunnen til at han lot Riddler leve, da morderen tradisjonelt reverserer fremgangsmåten sin under aprilsnarr. Han spiller en enda større rolle i historiens oppfølger, Batman: Dark Victory, der Batman vender seg til ham for å finne ut av betydningen til de tapte spillene med hangman som ligger igjen på åstedene til Hangman-morderens forbrytelser.

I Catwoman: When in Rome, blir han med Selina Kyle på en tur til Italia på jakt etter Catwomans opprinnelse. Det er der han manipulerer henne til å tro at noen av Batmans farligste fiender er etter henne. Han har fått håndlangerne sine til å bruke flere gimmicker og våpen som vanligvis brukes av Scarecrow, Mr. Freeze og Joker for å oppnå dette. Han håper på å trekke ut Batmans virkelige identitet fra henne, men til sin forferdelse verken vet hun, eller bryr hun seg om Batmans virkelige navn. Riddler opptrer i The Question-serien, der han blir overbevist om å bli en "big-time villain" av en prostituert som han møter på en buss. Han kaprer så bussen og begynner å spørre gåter, og dreper eller raner alle som svarer feil. The Question undertrykker ham raskt ved å spørre ham filosofiske gåter til gjengjeld. Han blir bekjempet og får et mentalt sammenbrudd før han blir satt fri som en belønning for å ha fått den siste gåten riktig.[5] I serien "Riddler: The Riddle Factory", blir Riddler vert for et ulovlig gameshow som fokuserer på å grave opp skitt på kjendiser. Mange av de berømte menneskene som han ydmyker ender opp med å begå selvmord kort tid etterpå, noe som tyder på at Riddler kanskje gjorde mer enn å bare inspirere deres dødsfall.

Batman: Hush

[rediger | rediger kilde]

Under hendelsene i historien Batman: Hush blir det gjort kjent at Riddler lider av kreft (mer spesifikt en hjernesvulst)., noe som moren til Dr. Thomas Elliott også har. Riddler bruker en av Ra's al Ghuls Lazarus-groper for å kurere seg selv og tilbyr Elliot den samme sjansen til å kurere moren sin, i bytte mot at han betaler en stor sum med penger. Men Elliott er faktisk ivrig for at moren skal dø, for å kunne arve formuen sin. Elliott, som i hemmelighet blir den maskerte kjeltringen Hush, forklarer at han ønsker å få hevn på sin barndomsvenn, Bruce Wayne. Riddler sier seg enig i å jobbe sammen med Elliott og han setter Killer Croc, Poison Ivy, Harley Quinn, Joker, Clayface og Scarecrow ut for å ødelegge Batman.

I løpet av psykosen som følger eksponeringen for Lazarus-gropa, finner the Riddler ut av Batmans hemmelige identitet, og forteller om dette til Hush. Han får Clayface til å skifte form til Batmans antatte avdøde kollega Jason Todd for å plage Batman, som fortsatt er hjemsøkt etter den tidligere Robins død. Batman tror først at Riddler har stjålet Todds lik og skjult det, men det ble senere avslørt i historien Batman: Under the Hood, at Todd hadde vært i live hele tiden og hadde personlig spilt en rolle i Riddler og Hush sin plan. Når Riddler truer med å avsløre Batmans hemmelige identitet, opplever Batman det som en tom trussel, og påpeker at hvis Riddler avslører svaret på gåten "hvem er Batman?", så ville svaret bli verdiløst, noe som Riddler ikke ville kunne leve med.[6]

En reformert Riddler

[rediger | rediger kilde]

I Detective Comics #822 returnerer Riddler etter å ha brukt mye av året i en koma på grunn av en hjerneskade som han fikk etter å ha blitt slått i hodet av Shining Knight. Når han våkner, har han blitt helbredet av galskapen sin og av hans besettelse med gåter, samtidig som han har beholdt både sitt intellekt og ego. Han har tilsynelatende blitt reformert og opptrer nå som en privat konsulent som tar opp drapssaken til en rik innbygger. Han blir ansatt av rikingens far, og beviser at et bilde som tilsynelatende impliserer Bruce Wayne i den kriminelle handlingen, faktisk er av en bedrager. Han arbeider kort sammen med Batman for å undersøke drapet. Riddler har lidd et alvorlig hukommelsestap som følge av komaen, og han klarer så vidt å huske sitt eget navn. Han ser ikke ut til å huske at Bruce Wayne og Batman er en og samme person, selv om han har noe mistanke om at han en gang hadde visst noe utrolig om Wayne.

I Countdown #42, hevder Riddler til Mary Marvel at han ikke lenger er kriminell, og at han nå opererer som en detektiv. De to slår seg sammen for å beseire Clayface, og etter å ha sett Marys nye ondsinnede måte å bekjempe kriminalitet på, foreslår han at hun burde vurdere å finne en mentor som kan hjelpe henne med å kontrollere kreftene sine, eller at hun i det minste tar noen sinnekontrolltimer. Etter at en seriemorder dukker opp på gatene i Gotham City, nærmer Riddler seg i å lukke saken, men oppdager så at morderen faktisk er en av hans tidligere ofre som nå er ute for hevn. Den unge mannen sin kjæreste ble fanget i en skuddveksling mellom Nigma sin gjeng og sikkerhetsvakter, og han fanger nå Riddler for å forsøke å drepe ham. Batman klarer å gripe inn akkurat i tide, og redder sin tidligere fiendes liv. I miniserien Gotham Underground fra 2008, undersøker Riddler Pingvinens involvering i hendelsene i Salvation Run. Han redder Dick Grayson som har gått undercover i gjengkrigen mellom Pingvinen og Tobias Whale og finner så ut at Grayson faktisk er helten kjent som Nightwing.

Karakterisering

[rediger | rediger kilde]

Ferdigheter og evner

[rediger | rediger kilde]

The Riddler er et kriminelt geni som er i stand til ekstraordinær lateral tenkning innenfor dekoding og formulering av oppgaver av alle slags slag. Som en privat detektiv i løpet av den tiden han var reformert, viste han etterforskningsferdigheter som rivaliserte Batmans egne ferdigheter. Imidlertid bemerker Batmans observasjoner at "Nigma viser personlighetsforstyrrelser i samsvar med en fanatisk narcissist, egosentrisme og megalomani krysset med alvorlige obsessive tvangstanker".

I samsvar med de fleste av Batmans fiender (og Batman selv), har Riddler ingen overmenneskelige evner eller superkrefter, men er en svært dyktig kriminell strateg. Han er ikke spesielt talentfull i å slåss hånd-til-hånd, men benytter seg ofte av skytevåpen og eksplosiver, samt hans beryktede spørsmålstegnstav, som er kjent for å holde et bredt utvalg av teknologiske enheter og våpen. Han er vist for å være svært dyktig med ingeniørskap og teknologi, etter å ha konfrontert Batman og Robin med en rekke unike dødsfeller. Han er også spesielt kjent for å være Batmans mest intelligente motstander.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Rovin, Jeff (1987). The Encyclopedia of Supervillains. New York: Facts on File. s. 299. ISBN 0-8160-1356-X. 
  2. ^ Fleisher, Michael L. (1976). The Encyclopedia of Comic Book Heroes, Volume 1: Batman. Macmillan Publishing Co. ISBN 0-02-538700-6. Besøkt 29. mars 2020. 
  3. ^ Riddler is number 59 Arkivert 2009-05-11 hos Wayback Machine, IGN.
  4. ^ Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. s. 55. ISBN 978-1-4654-8578-6. 
  5. ^ The Question #26
  6. ^ Batman #619

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • Riddler på DC Comics' offisielle nettsted