Dick Grayson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Burt Ward som Batmans makker Robin og Adam West i tittelrollen i den komiske superheltserien Batman som opprinnelig ble sendt på American Broadcasting Company (ABC) 1966–1968. TV-serien bygger på de populære tegneseriene om Batman, der Robin er superheltens unge, akrobatiske assistent.

Dick Grayson er personnavnet til en oppdiktet superhelt, den første av flere som har gått under navnet Robin og som figurerer i tegneserier utgitt av DC Comics. Skikkelsen ble skapt av Bob Kane, Bill Finger og Jerry Robinson og opptrådte første gang i det amerikanske tegneseriebladet Detective Comics #38 i mars 1940. Robin fungerer som «sidekick» eller assistent til superhelten Batman, skjønt ingen av dem har superkrefter, men støtter seg på sine akrobatiske evner, kløkt og tekniske hjelpemidler.

I tegneseriene blir Dick Grayson beskrevet som den yngste i «Flying Graysons», en familie av akrobater. Dick blir vitne til at resten av familien blir drept av en mafiasjef som ville presse penger fra sirkuset de arbeidet for. Bruce Wayne, alter ego for Batman, har selv blitt motivert av en lignende opplevelse da hans egne foreldre ble drept av en skurk, blir Dicks juridiske verge og fosterfar. Dick blir deretter Batmans partner i kampen mot kriminalitet under navnet Robin.

I de tegneseriene som ble utgitt fra 1940-tallet og fram på 1980-tallet, ble Dick Grayson og Robin framstilt som en tenåringsgutt, og i denne perioden var Batman og Robin uatskillelige. I tegneserien Teen Titans («Tenåringstitanene») som begynte å komme ut på 1960-tallet, ble imidlertid Robin en del av liga av unge superhelter som også bekjempet kriminalitet. Her ble han i 1984 til «Nightwing», en figur skapt av tekstforfatteren Marv Wolfman og tegneren George Pérez. (Tales of the Teen Titans #44 1984). I 2009 overtok Dick Grayson midlertidig rollen som Batman i Grant Morrison og Frank Quitelys serie Batman and Robin. Batmans sønn Damian har her rollen som Robin.

Som Robin har Dick Grayson opptrådt i flere andre mediatilpasninger av Batman, blant annet en føljetong på 15 kapitler av Batman som ble utgitt i 1943 av Columbia Pictures hvor han ble spilt av Douglas Croft. En tilsvarende føljetong kalt Batman and Robin ble utgitt i 1949 av Columbia Pictures hvor han ble spilt av Johnny Duncan. I TV-serien og kinofilmen Batman som ble produsert mellom 1966 og 1968, ble rollen spilt av Burt Ward. I filmen Batman Forever (1995) og oppfølgeren Batman & Robin (1997) ble han spilt av Chris O'Donnell.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]