Dick Grayson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dick Grayson er personnavnet til en fiktiv superhelt, den første av flere som har gått under navnet Robin og som figurerer i tegneserier utgitt av DC Comics. Han ble skapt av Bob Kane, Bill Finger og Jerry Robinson og opptrådte første gang i det amerikanske tegneseriebladet Detective Comics #38 i mars 1940. Robin fungerer som «sidekick» eller assistent til superhelten Batman, skjønt ingen av dem har superkrefter, men støtter seg på sine akrobatiske evner, kløkt og tekniske hjelpemidler.

Som den yngste i en familie av akrobater kjent som «Flying Graysons» ble Dick tilskuer til at en mafiasjef drepte familien for å kunne presse penger fra det sirkus som de arbeidet for. Bruce Wayne, alterego for Batman, og som selv hadde blitt motivert av en lignende opplevelse da hans foreldre ble drept av en skurk, blir Dicks lovlige verge og fosterfar, og Dick blir deretter Batmans partner i kampen mot kriminalitet under navnet Robin.

I de tegneseriene som ble utgitt mellom 1940-tallet og fram på 1980-tallet ble Dick Grayson og Robin framstilt som en gutt i tenårene, og disse årene var Batman og Robin uatskillelige. Imidlertid i tegneserien Teen Titans («Tenåringstitanene») som begynte å komme ut på 1960-tallet ble Robin en del av liga av unge superhelter som også kjempet kriminalitet. Her ble han 1984 til «Nightwing», skapt av skribenten Marv Wolfman og tegneren George Pérez. (Tales of the Teen Titans #44 1984).

I 2009 overtok Dick Grayson midlertidig rollen som Batman i Grant Morrison og Frank Quitelys serie Batman and Robin. Batmans sønn Damian har her rollen som Robin.

Som Robin har Dick Grayson opptrådt i flere andre mediatilpasninger av Batman, blant annet en føljetong på 15 kapitler av Batman som ble utgitt i 1943 av Columbia Pictures hvor han ble spilt av Douglas Croft. En tilsvarende føljetong kalt Batman and Robin ble utgitt i 1949 av Columbia Pictures hvor han ble spilt av Johnny Duncan. I TV-serien mellom 19661967, som i filmen, ble han spilt av Burt Ward. I filmen Batman Forever (1995) og oppfølgeren Batman & Robin (1997) ble han spilt av Chris O'Donnell.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]