Two-Face

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Harvey (Two-Face) Dent er en tegneseriefigur fra Batman-tegneseriene. Han ble skapt av Bill Finger og Bob Kane i 1942. Two-Face er en av Batmans erkefiender. Figuren er en tidligere statsadvokat som har fått vansiret den ene halvdelen av ansiktet sitt etter å ha fått kastet syre på seg under en rettssak.

Figuren dukket først opp på 40-tallet som en statsadvokat kalt Harvey Kent (Senere gjort om til Dent for å ikke bli forvekslet med Supermann. I en rettssak mot en gangster kalt Salvatore Moroni (Senere skiftet til Maroni for en ukjent grunn), ble han angrepet av Moroni som kastet syre i ansiktet til Dent. Batman var tilstede i rettsalen som et vitne når det skjedde. Etter å ha vært bandasjert i en god stund fikk Dent tilslutt se hvordan ansiktet hans så ut. Og til hans forferdelse var den høyre siden av ansiktet hans deformert og farget grønt. Når Dent kom hjem til Gilda, hans kone, ble hun skremt av Dent sitt groteske,ny utseende og hun flyktet fra ham. Dent fant så Moroni`s lykkegjenstand, en sølvmynt som var lik på begge sider.

Han brukte en kniv til å lage et kryss over den ene siden. Etter dette brukte han mynten til å bestemme om han skulle vente på en kirurg til å fikse fjeset hans, eller å bli kriminell. Det siste vant og han ble den onde skurken kjent som "Two-Face". I de første historiene ble han vist som å være ganske sinnssyk og virket ganske glad mens han utførte de kriminelle handlingene sine, uten å være direkte komisk. Two-Face forsvant på 50-tallet grunnet at Batman-tegneseriene ble ganske tamme og historiene ble gjort ganske fjollete og lot Batman slåss mot romvesener. Tegneseriene siktet seg inn på å få inn yngre lesere, og Two-Face ble nok for voldelig og skummel for yngre barn.

Two-Face kom tilbake på 60-tallet og skulle egentlig være med på den ganske komiske og fjollete TV-serien som handlet om Batman. Her skulle han være en TV-reporter som fikk halve ansiktet ødelagt av at et fjernsynsett eksploderte mot ham. Men figuren ble omtalt som for voldelig for barna som så på og ingen episode der Two-Face var innblandet ble laget.

På 70-tallet ble figuren mer seriøs, men var fortsatt ikke helt det som ville bli kjennetegnet på hans figur. Figuren fortsatte å komme gjennom 80-tallet. På begynnelsen av 90-tallet kom en ny handling om Harvey Dent. Her var han forsatt en statsadvokat, men var også Gotham`s fremste borger og en intelligent og gjennomtenkt politiker. Mynten han brukte var nå en mynt han hadde fått fra faren, men det viste seg at faren hadde brukt denne mynten til å bestemme om han skulle slå sønnen sin eller ikke. Dent var også en god venn av politisjefen James Gordon og Batman. En kveld oppdaget Dent at mynten var lik på begge sider, og skjønte at faren hadde brukt mynten som et skjul for å slå ham uten grunn. Dent fikk en mørkere side som ble realisert når Dent fikk halvdelen av ansiktet sitt vansiret. Her ble Two-Face også mer voldelig g fikk mer dybde og sympati.

I 1989 var Harvey Dent med i filmen fra 1989 kalt Batman der han ble spilt av Billy Dee Williams. Harvey blir aldri til Two-Face i denne filmen og har en liten rolle.

Two-Face hadde sin første opptreden i et annen media enn tegneserier i 1992 når han dukket opp som Harvey Dent på den animerte TV-serien Batman: The Animated Series. Her var han ganske lik den opptreden han hadde på begynnelsen av 90-tallet. Her ble han til Two-Face etter at han ble presset av en gangster kalt Rupert Thorne til å gjøre noen tjenester for ham, hvis ikke ville opplysningen om Harvey`s mørke side komme fram i lyset. Harvey jaget etter Thorne, men en skurk avfyrte noen skudd mot en strømboks. Ledningene fra den ødelagte boksen traff en tank med kjemikalier, som eksploderte og ødela halve kroppen til Harvey. Etter å ha sett sitt nye utseende ble Harvey gal og sporet opp Thorne`s forretninger som Two-Face. Han ble arrestert, men rømte og var med i flere episoder.

I 1995 var Two-Face den ene skurken i filmen Batman Forever. Her slo han seg sammen med "The Riddler". De fant ut Batman`s hemmelige identitet og fanget kjæresten hans og Robin. Two-Face ble i slutten drept når han skulle til å kaste mynten sin, og Batman kastet en haug med andre mynter mot ham, noe som førte til at han falt ned en sjakt og druknet i vannet nedenunder. Two-Face i denne filmen ble spilt av Tommy Lee Jones. Figuren er her ganske komisk, gladsinnet og veldig barnslig. Selv om Tommy Lee Jones vant en MTV Movie Award for sin rolle, har fansen av en mer seriøs tolkning av Two-Face vært imot denne versjonen. De fleste har sagt at Two-Face ikke gjør annet enn å kaste en mynt, oppføre seg barnslig og le mye.

I 2008 var Harvey Dent en hovedfigur i filmenThe Dark Knight. Her ble han spilt av Aaron Eckhart. I denne filmen var Harvey Dent en statsadvokat som var i et forhold med Rachel Dawes. Etter at Joker hadde fanget Rachel og Harvey i to forskjellige varehus rigget med eksplosiver, ble Harvey`s halve ansikt kraftig brent eksplosjonen som Batman såvidt klarte å redde Harvey fra, og Rachel drept i eksplosjonen som politisjef Gordon ikke klarte å redde henne fra. Her er Harvey aldri direkte kalt Two-Face, bare en liten scene nevner at et kallenavn han hadde var Harvey Two-Face. Harvey skylder på Batman og Gordon for at Rachel døde og at halve ansiktet hans er blitt ødelagt. I sluttscenen truer Harvey med å drepe Gordon`s sønn, men Batman dytter Harvey nedenfor en kant of Harvey dør når han treffer bakken. Batman påtar seg skylden for Harvey`s mord siden han mener at Gotham`s innbyggere vil miste håpet hvis de får vite hva en god mann som Harvey gjorde. Gordon melder om at politiet skal jage etter Batman, noe de gjør og filmen slutter. Harvey har i denne filmen mye dybde og er heller en tragisk helt enn en direkte skurk. I oppfølgeren The Dark Knight Rises som kommer i Juli vil Harvey`s død og mordene han utførte bli sentrale, og rykter har sagt at hovedskurken i filmen, Bane, vil bryte ut sannheten om Harvey`s kriminelle atferd.