Two-Face

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Two-Face/Harvey Dent

Harvey (Two-Face) Dent er en tegneseriefigur fra Batman-tegneseriene. Han ble skapt av Bill Finger og Bob Kane i 1942. Two-Face er en av Batmans erkefiender. Figuren er en tidligere statsadvokat som har fått vansiret den ene halvdelen av ansiktet sitt etter å ha fått kastet syre på seg under en rettssak.

Figuren dukket først opp på 40-tallet som en statsadvokat kalt Harvey Kent (Senere gjort om til Dent for å ikke bli forvekslet med Supermann. I en rettssak mot en gangster kalt Salvatore Moroni (Senere skiftet til Maroni for en ukjent grunn), bruke Dent lykkemynten til Moroni som bevis for et drap. Moroni ble rasende og kastet syre han klarte å smugle inn i retten i ansiktet på Dent. Batman var tilstede i rettssalen som et vitne når det skjedde. Etter å ha vært bandasjert i en god stund fikk Dent tilslutt se hvordan ansiktet hans så ut. Og til hans forferdelse var den høyre siden av ansiktet hans deformert og farget grønt. Når Dent kom hjem til Gilda, hans kone, ble hun livskremt av Dent's groteske utseende og hun flyktet fra ham. Dent mente Moroni's mynt, som han fortsatt hadde, var skylden i hans fryktelige skjebne.

Han brukte en kniv til å lage et kryss over den ene siden. Etter dette brukte han mynten til å bestemme om han skulle vente på en kirurg til å fikse fjeset hans, eller å bli kriminell. Det siste vant og han ble den onde skurken kjent som "Two-Face". I de første historiene ble han vist som en mer gladlig figur, men fortsatt ikke like gladlig som The Joker for eksempel. Two-Face forsvant på 50-tallet grunnet at Batman-tegneseriene ble tammere etter anklager om at tegneserier var farlig for de unge. Two-Face ble regnt som for voldelig og kompleks for unge lesere.

Two-Face kom tilbake på 60-tallet og skulle egentlig være med på den ganske komiske TV-serien som handlet om Batman. Her skulle han være en TV-reporter som fikk halve ansiktet ødelagt da et fjernsynsett eksploderte mot ham. Men figuren ble omtalt som for voldelig for barna som så på og ingen episode der Two-Face var innblandet ble laget. Det ryktes om at han ville bli spilt av Clint Eastwood.

På 70-tallet ble figuren mer seriøs, men var fortsatt ikke helt det som ville bli kjennetegnet på hans figur. I 1989 var Harvey Dent med i filmen fra 1989 kalt Batman der han ble spilt av Billy Dee Williams. Harvey blir aldri til Two-Face i denne filmen og har en liten rolle. På begynnelsen av 90-tallet kom en ny tegneserie-handling om Harvey Dent. Her var han forsatt en statsadvokat, men var også Gotham`s fremste borger og en intelligent og gjennomtenkt politiker. Mynten han brukte var nå en mynt han hadde fått fra faren, men det viste seg at faren hadde brukt denne mynten til å bestemme om han skulle slå sønnen sin eller ikke. Dent var også en god venn av politisjefen James Gordon og Batman. En kveld oppdaget Dent at mynten var lik på begge sider, og skjønte at faren hadde brukt mynten som et skjul for å slå ham uten grunn. Dent fikk en mørkere side som ble realisert når han fikk halvdelen av ansiktet sitt vansiret. Her ble Two-Face også mer voldelig og fikk mer dybde og sympati.

Two-Face hadde sin første opptreden i et annen media enn tegneserier i 1992 når han først dukket opp som Harvey Dent på den animerte TV-serien Batman: The Animated Series. Her var han ganske lik den opptreden han hadde i tegneseriene på denne tiden. Her ble han til Two-Face etter at han ble utpresset av en gangster kalt Rupert Thorne til å gjøre flere politiske tjenester for ham, hvis ikke ville opplysningen om Harvey`s mørke side komme fram i lyset. Harvey løp etter Thorne, men en skurk avfyrte skudd mot en strømboks. Ledningene fra den ødelagte boksen traff en tank med kjemikalier, som eksploderte og ødela halve kroppen til Harvey. Etter å ha sett sitt nye utseende ble Harvey gal og sporet opp Thorne`s forretninger som Two-Face. Han ble arrestert, men rømte og var med i flere episoder.

I 1995 var Two-Face den ene skurken i filmen Batman Forever. Her slo han seg sammen med "The Riddler". De fant ut Batman`s hemmelige identitet og fanget kjæresten hans, Dr. Chase Meridian, og Robin. Two-Face ble i slutten drept når han skulle til å kaste mynten sin, og Batman kastet en haug med andre mynter mot ham, noe som førte til at han ble forvirret og falt ned en sjakt og druknet i vannet nedenunder. Two-Face i denne filmen ble spilt av Tommy Lee Jones. Figuren er i denne filmen fremstilt ekstremt komisk, gladsinnet og var ikke veldig dyster. Selv om Tommy Lee Jones vant en MTV Movie Award for sin rolle, har fansen av en mer seriøs tolkning av Two-Face vært imot denne versjonen. De fleste har sagt at Two-Face i denne filmen er mer lik The Joker.

I 2008 var Harvey Dent en hovedfigur i filmen The Dark Knight. Her ble han spilt av Aaron Eckhart. I denne filmen var Harvey Dent en statsadvokat som var i et forhold med Rachel Dawes, Batman's tidligere forelskelse og barndomsvenn. Etter at Joker fanget Rachel og Harvey i to forskjellige varehus rigget med eksplosiver, ble Harvey`s halve ansikt kraftig brent eksplosjonen som Batman såvidt klarte å redde ham fra. Rachel ble drept i en eksplosjon som politisjef Gordon ikke klarte å redde henne fra. Her er Harvey aldri direkte kalt Two-Face, bare en liten scene nevner at et kallenavn han hadde var Harvey Two-Face. Joker manipulerer Harvey til å ta hevn, og får ham til å drepe flere mennesker. Harvey skylder tilslutt på Batman og Gordon for at Rachel døde og at halve ansiktet hans er blitt ødelagt. I sluttscenen truer Harvey med å drepe Gordon`s sønn, men Batman dytter Harvey nedenfor en kant og Harvey dør når han treffer bakken. Batman påtar seg skylden for Harvey`s mord siden han mener at Gotham`s innbyggere vil miste håpet hvis de får vite hva en god mann som Harvey gjorde. Gordon melder om at politiet skal jage etter Batman, noe de gjør og filmen slutter. Harvey har i denne filmen mye dybde og er heller en tragisk anti-helt enn en direkte skurk. I oppfølgeren The Dark Knight Rises blir mordene Harvey foretok røpet til offentligheten av Bane.