Two-Face

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Two-Face/Harvey Dent

Harvey «Two-Face» Dent er en tegneseriefigur fra Batman-tegneseriene. Han ble skapt av Bill Finger og Bob Kane i 1942 og er en av Batmans erkefiender. Figuren er en tidligere statsadvokat som har fått vansiret den ene halvdelen av ansiktet sitt etter å ha fått kastet syre på seg under en rettssak.

Figuren dukket først opp på 40-tallet som en statsadvokat kalt Harvey Kent (Senere gjort om til Dent for å ikke bli forvekslet med Supermann. I en rettssak mot gangsteren Salvatore Moroni (Senere skiftet til Maroni av ukjent grunn), brukte Dent Moronis lykkemynt som bevis for et drap. Moroni ble rasende og kastet syre han hadde klart å smugle inn i rettssalen i ansiktet på Dent. Under ulykken var Batman var tilstede som et vitne. Etter å ha vært bandasjert i lang tid, fikk Dent tilslutt se hvordan ansiktet hans så ut. Til hans forferdelse var den høyre siden av ansiktet hans deformert og farget grønt. Da Dent kom hjem til sin kone Gilda, ble hun vettskremt av Dent's groteske utseende og flyktet fra ham. Dent mente Moronis mynt, som han fortsatt hadde, hadde skyld i hans fryktelige skjebne.

Han brukte en kniv til å lage et kryss over den ene siden. Etter dette brukte han mynten til å bestemme om han skulle vente på en kirurg til å fikse fjeset hans, eller å bli kriminell. Det siste vant og han ble den onde skurken kjent som "Two-Face". I de første historiene ble han vist som en munter figur, men fortsatt ikke like munter som for eksempel Jokeren. Two-Face forsvant på 50-tallet grunnet at Batman-tegneseriene ble tammere etter anklager om at tegneserier var farlig for de unge. Two-Face ble regnet som for voldelig og kompleks for unge lesere.

Det var først på 1960-tallet at Two-Face vendte tilbake, denne gangen i en komiserie om Batman. Her skulle han innta rollen som en tv-reporter som fikk ansiktet ødelagt av et eksploderende fjernsyn. Likevel ble figuren igjen stemplet som for voldelig for seriens unge publikum og det ble aldri laget noen episode der Two-Face var innblandet. Rykter sier at han skulle bli spilt av Clint Eastwood.

I løpet 70-tallet ble figuren mer seriøs, men karakteren hadde ennå ikke nådd den karakteristiske atferden som skulle bli kjennetegnet på hans figur. I 1989 var Harvey Dent med i filmen Batman der han ble spilt av Billy Dee Williams. Harvey blir aldri til Two-Face i denne filmen og har kun en liten rolle. På begynnelsen av 90-tallet kom en ny tegneserie om Harvey Dent. Her var han igjen en statsadvokat, men var også Gothams fremste borger samt intelligent og gjennomtenkt politiker. Dent var også en god venn av både politisjef James Gordon og Batman. Mynten han brukte var nå blitt en mynt han hadde fått fra faren, men med en temmelig mørk bakgrunn. Det viste seg at faren hadde brukt denne mynten til å bestemme om han skulle slå sønnen sin eller ikke. Da Dent en kveld oppdaget at mynten var lik på begge sider, og skjønte at faren hadde brukt mynten som et skalkeskjul for å slå ham uten grunn. Dent fikk en mørkere side som senere skulle bli realisert da han halve ansiktet hans ble vansiret. Denne utgaven av Two-Face gjorde karakteren mer voldelig, men ga ham også mer dybde og sympati.

Two-Face debuterte utenfor tegneserier i 1992, da han først dukket opp som Harvey Dent i den animerte TV-serien Batman: The Animated Series. Her var bakgrunnen hans den samme som i datidens tegneserier. Han ble til Two-Face etter at han ble utpresset av Rupert Thorne, en skruppelløs gangster som brukte Dents posisjon i samfunnet til å realisere flere av sine politiske planer. Under et møte med Thorne, avfyrte en skurk et skudd mot en strømboks. Ledningene fra den ødelagte boksen traff en tank med kjemikalier, som eksploderte og ødela halve kroppen til Dent. Etter å ha sett sitt nye utseende ble Harvey gal og sporet opp Thornes forretninger som Two-Face. Han ble arrestert, men rømte og var med i flere episoder.

I 1995 var Two-Face den ene skurken i filmen Batman Forever. Her slo han seg sammen med "The Riddler". De fanget opp Batmans hemmelige identitet og fanget kjæresten hans, Dr. Chase Meridian, og Robin. Two-Face ble drept da han skulle til å kaste mynten sin. Batman kastet en haug med andre mynter mot ham, noe som førte til at han ble mistet balansen og falt ned en sjakt og druknet i vannet nedenunder. Two-Face ble i denne filmen spilt av Tommy Lee Jones. Figuren er i denne filmen fremstilt ekstremt komisk, gladsinnet og var ikke veldig dyster. Selv om Tommy Lee Jones vant en MTV Movie Award for sin rolle i filmen, har tilhengerne av den mer seriøse Two-Face skjelt ut denne versjonen. Mange mener denne utgaven av Two-Face likner Jokeren.

I 2008 spilte Harvey Dent en viktig rolle i filmen The Dark Knight, da han ble spilt av Aaron Eckhart. I denne filmen var Harvey Dent en statsadvokat som var i et forhold med Rachel Dawes, Batman's tidligere forelskelse og barndomsvenn. I filmen fanger Joker Dent og hans kjæreste i to forskjellige lagerbygninger rigget med sprengstoff. Til tross for Batmans innsats, detonerte Jokeren eksplosivene, som dermed brant halvparten av Dents ansikt kraftig. Rachel ble drept i en lik eksplosjon politisjef Gordon ikke klarte å redde henne fra. I denne versjonen er Dent aldri direkte kalt Two-Face, men i en kort scene nevner han et kallenavn fra barndommen sin: Harvey Two-Face. Jokeren manipulerer Dent til å ta hevn, og får ham til å ta livet av flere. Til slutt legger Dent skylden for Dawes’ død og sine egne deformasjoner på Batman og politimester Gordon. I sluttscenen truer han med å drepe Gordons sønn, men Batman dytter Dent utfor en kant. Dent dør idet han treffer bakken. Batman påtar seg skylden for Dents død. Ifølge ham selv, vil Gothams innbyggere miste håpet om de får vite hva en god mann som Harvey Dent gjorde. Dent har i denne filmen langt mer dybde enn i hans tidligere motparter og er heller en tragisk anti-helt enn en direkte skurk. I oppfølgeren The Dark Knight Rises får mordene Dent utførte se dagens øys, idet de blir røpet til offentligheten av Bane.