Hopp til innhold

Pingvinen (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pingvinen (figur)
Burgess Meredith som Pingvinen i tv-serien Batman i 1966.Burgess Meredith som Pingvinen i tv-serien Batman i 1966.
TegneserieBatman, Detective Comics
Publisert avDC Comics
Første opptredenDetective Comics nr. 58 i 1941
Skaper(e)Bob Kane og Bill Finger
Personalia
NavnPingvinen
Rolle(r)Amerikansk
Aliaser
  • Oswald Cobblepot
  • Oswald Chesterfield Cobblepot
Erkefiende(r)Batman

Pingvinen (Oswald Chesterfield Cobblepot) er en amerikansk tegneseriefigur utgitt av DC Comics. Superskurken ble skapt av Bob Kane og Bill Finger i 1941. Pingvinen er en av Batmans mest varige fiender og tilhører kollektivet av fiender som utgjør Batmans «rogues gallery».

Pingvinen er en Gotham-gangster som tenker på seg selv som «Herren av Kriminalitet». Han er ofte sett med monokkel, flosshatt, og smoking mens han bærer sin signatur-paraply. Figuren vises oftest som en kort, overvektig mann med en lang nese. Pingvinen bruker høyteknologiske paraplyer som ulike verktøy. Hans paraplyer har blitt brukt som skytevåpen, gass-våpen, sverd/kniver, et mini-helikopter og mange andre ukonvensjonelle verktøy. Pingvinen eier og driver nattklubben Iceberg Lounge som gir et skjul for hans kriminelle aktivitet. Batman bruker noen ganger nattklubben som en kilde til informasjon fra den kriminelle underverdenen. I motsetning til de fleste av Batmans «rogues gallery», er Pingvinen helt tilregnelig og i full kontroll over sine handlinger, noe som gir ham ett unikt forhold til Batman. Ifølge skaperen Bob Kane, var figuren inspirert av reklamemaskoten til Kool-sigaretter på 1940-tallet; en pingvin med en hatt og stokk.

Figuren har vært omtalt i ulike medier, inkludert filmer, tv-serier og tv-spill. For eksempel har Pingvinen blitt spilt av Paul Williams og David Ogden Stiers i DC-animert univers, Tom Kenny i Batman, og Nolan North i Batman: Arkham videospillserien. Hans live-action-etterligninger inkluderer Burgess Meredith i 1960-årenes Batman-tv-serie og dens spin-off-film, Danny DeVito i Batman Returns, og Robin Lord Taylor i tv-serien Gotham. Pingvinen er også sentral i filmen The Batman som er planlagt utgitt i oktober 2021.[1] Colin Farrell har rollen som Pingvinen, mens Robert Pattinson spiller Batman.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Koronaviruset utsetter The Batman til oktober 2021». 730.no. 21. april 2020. Besøkt 24. august 2020. 
  2. ^ Johannes Fjeld (24. august 2020). «Ugjenkjennelig i ny film». Dagbladet. Besøkt 24. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]