Rhagonycha fulva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rhagonycha fulva
Rhagonycha fulva
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhagonycha fulva
(Scopoli, 1763)
Norsk(e) navn: rødgul bløtvinge,
prestebille
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bløtvinger
Slekt: Rhagonycha
Habitat: blomsterrike enger, nær skog
Utbredelse: I Norge, sjelden i nord,
Europa, Nord-Amerika

Rhagonycha fulva (Scopoli, 1763) er en av storbløtvingene (Cantharinae), en bille som tilhører bløtvingene (Cantharidae). På norsk er denne bløtvingen kalt både rødgul bløtvinge og prestebille.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rhagonycha fulva finnes sør i Norge og er vanlig. Den er også svært vanlig i Europa, og finnes i Nord-Amerika

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rhagonycha fulva er mellom 7 og 10 mm lang og er en langstrakt bille, bakkroppen er jevnt smal bakover. Hodet er ofte smalere bak de noe utstående fasettøynene, enn det er lengre fremme. Den har lange antenner, som er mørkt svarte med mer rødgul rot (nærmest hodet). Antennens andre ledd er lengre enn det er bredt. Det tredje leddet er en halv gang lengre enn andre ledd. Palpenes (munnføtter) endeledd er økseformet og ikke smalt, ovalt. Brystskjoldet (pronotum) har bare en svak innbuktning midt på bakkanten og har en overflate som ikke er grovt rynket eller punktert. Brystskjoldets sidekanter er svakt rundet, og tydelig smalere i fremkant og dets bakhjørner er tydelig avsatt. Brystpartiet og hodet er rødt. Føttene er mørke ofte nær svarte. Leggene på mellom- og bakbeina er rette, og ikke krummet inn mot kroppen. Dekkvingene er rødgule, mens bakkroppens spiss er mørk, nær svart. Dekkvingene skjuler hele bakkroppen og har generelt kort oppstående behåring.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rhagonyncha fulva har larver som lever i jorden. De voksne (imago) finnes i juni og juli, særlig ved midtsommer. De oppsøker gjerne åpne blomster, særlig på arter innen skjermplantefamilien. Men de kan observeres også på trær og busker. Selv om de oppsøker blomster er de rovdyr og lever både som larver og voksne av andre mindre dyr.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 40. ISBN 8712166936
  • Sandhall, Åke. (norsk oversettelse: Olsvik, Hans) Cappelens naturhåndbøker: Småkryp. Cappelen. Side 29. ISBN 82-02-13551-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]