Rettskrivningen av 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rettskrivningen av 2005 er den gjeldende rettskrivningen for norsk bokmål. Den kjennetegnes gjennom en betydelig liberalisering og tilnærmelse tilbake til riksmålet. En rekke utbredte riksmålsformer (eksempelvis hverken, bygget, fingre og syv) er igjen blitt tillatt i bokmål. Samtidig er mange svært lite brukte samnorskformer (f.eks. gjekk, flaum, fekk, dauv, fann, nase, raud) strøket fra rettskrivningen. Også såkalt kløyvd infinitiv, som brukes i østnorske dialekter og har vært tillatt i bokmålet siden 1938, utgår. Samtidig kom andre talemålsnære former inn, slik som skoa og brøyt (før braut). Det sistnevnte foreslo Riksmålsvernet og Riksmålsforbundet allerede i 1936, men da som brøit.[1] Videre ble skillet mellom hovedformer og sideformer («klammeformer») opphevet. Som en følge av dette er læreboknormalsystemet, som i mange tilfeller innebar at lærebøker måtte bruke «radikale» former, avskaffet.

Reformen av bokmålet ble vedtatt av Norsk språkråd i 2003 og ble godkjent av Kultur- og kirkedepartementet i 2005. Den trådte i kraft 1. juli samme år. Reformen var bl.a. et resultat av at samnorskpolitikken ble offisielt oppgitt.

Tidligere kulturminister Lars Roar Langslet mente i en kronikk i Aftenposten i 2004 at etter at endringene vedtatt av Norsk språkråd trådte i kraft, kunne navnet bokmål avskaffes, og riksmål med mindre justeringer bli det nasjonale hovedspråket i Norge.[2]

Etter at bokmålet igjen orienterer seg mot sine riksmålsrøtter, ble det fra nynorskhold ytret ønske om en tilsvarende språkpleie som orienterer seg mot nynorskens egne tradisjoner. Språkrådet ble i 2012 ferdig med en ny rettskrivning for nynorsk, men målet her var først og fremst forenkling, ikke å rette seg mot tradisjonell nynorsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finn Erik Vinje (2005). «NY RETTSKRIVNING FREDAG 1. JULI 2005» (PDF). Lektorbladet. Norsk Lektorlag (02): 18. Besøkt 24. mai 2018. 
  2. ^ «Det Norske Akademi vokter et språk under press». Aftenposten. Arkivert fra originalen 23. oktober 2004. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]