Farley Granger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Farley Granger
Farley Granger by Jack Albin.jpg
Født1. juli 1925[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
San JoseRediger på Wikidata
Død27. mars 2011[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (85 år)
New York City, USA[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmskuespiller, selvbiograf, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, skuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved Neighborhood Playhouse School of the Theatre, North Hollywood High SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelserstjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1943
IMDbIMDb

Farley Granger (født 1. juli 1925 i San Jose i California, død 27. mars 2011 i New York City) var en amerikansk skuespillerteater, TV og i filmer.[6]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Farley Grangers foreldre var Eva (født Hopkins) og Farley Earle Granger sr. Faren var forretningsmann. far var rik, og familien tilbrakte ofte tid på strandhuset som familien eide i Capitola. Men etter børskrakket og den påfallende finanskrisen på Wall Street i 1929 ble Granger-familien tvunget til å selge sine mange hjem og de fleste av deres personlige eiendeler og de flyttet fra San Diego til Los Angeles inn i en litt mindre leilighet i nærheten av familiebedriften som faren eide, hvor de bodde de påfølgende to årene. Som en følge av dette økonomiske tilbakeslaget og tapet av deres tidligere sosiale status, begynte begge Grangers foreldre å drikke.

De var nedtynget av gjeld, og til slutt ble resten av deres eiendeler solgt på en tvangsauksjon. Familien slo seg ned i en liten leilighet i en annen del av Hollywood, og Grangers foreldre hadde forskjellige midlertidige jobber. Deres alkoholproblemer økte etterhvert i omfang på 1930-tallet. Grangers far fikk først arbeid som kontorist i North Hollywood i departementet for arbeidsledighet i California.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

I løpet av sin lange karriere som skuespiller som spenner over flere tiår, var Farley Granger kanskje mest kjent best for hans to prosjekter som han samarbeidet med Alfred Hitchcock om. Deres første felles filmprosjekt var Rope («Repet») fra 1948. Deretter hadde han ofte roller av typen «søk gutt med store problemer». På grunn av sitt utseende ble han spådd en lysende karriere, men helt i toppen kom han ikke, til tross for de store forventninger. Hans mest kjente rolle var i Hitchcocks Farlig reisefølge i 1951. En annen viktig film i hans karriere var Luchino Viscontis Lidenskap (1954), en italiensk film. Året etter spilte han i den biografiske film Den store kandidat.

I 2003 hadde Granger sin aller siste filmopptreden; i dokumentarfilmen Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There.

Senere livsår[rediger | rediger kilde]

I 2007 publiserte Granger en selvbiografi, skrevet sammen med samboeren, Robert Calhoun. I boken tar han opp ikke bare sin lange karriere, men også sitt personlige liv og sin seksuelle legning. Samboeren Robert Calhoun døde av lungekreft i New York City den 24. mai 2008.

Granger selv døde av naturlige årsaker den 27. mars 2011, da han var 85 år gammel.

For sine mange bidrag til TV og film er Granger blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Denne stjernen er ved 1551 Vine Street i Hollywood.

Filmografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 67599447, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 67656, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]