Farley Granger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Farley Granger
Farley Granger in Rope trailer.jpg
Født 1. juli 1925
San Jose
Død 27. mars 2011 (85 år)
New York
Yrke Filmskuespiller, selvbiograf, teaterskuespiller, tv-skuespiller
Nasjonalitet USA
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Farley Granger (født 1. juli 1925 i San Jose, California, død 27. mars 2011 i New York City, New York) var en kjent amerikansk skuespillerteater, TV og i filmer.

I løpet av hans lange karriere som skuespiller som spenner over flere tiår, var han kanskje mest kjent best for hans to prosjekter som han samarbeidet med Alfred Hitchcock om. Deres første felles filmprosjekt var Repet fra 1948 og Strangers on a Train i 1951. Granger`s far var rik og familien tilbrakte ofte tid på strandhuset som familien eide i Capitola.

Etter børskrakket og den påfallende finanskrisen på Wall Street i 1929, ble Granger-familien tvunget til å selge både deres mange hjem og de fleste av deres personlige eiendeler og de flyttet deretter inn i en litt mindre leilighet i nærheten av familiebedriften som faren hans eide, hvor de bodde de påfølgende to årene. Som en følge av dette økonomiske tilbakeslaget, og tapet av deres tidligere sosiale status, begynte begge Granger`s foreldre å drikke tungt.

Til slutt ble resten av deres eiendeler solgt på en tvangsauksjon for å kvitte seg med mer av deres gjeld. Familien slo seg ned i en liten leilighet i en annen del av Hollywood, og Grangers foreldre jobbet på forskjellige midlertidige jobber. Deres alkohol-problemer økte etterhvert i omfang på 1930-tallet. Grangers far fikk først arbeid som kontorist i North Hollywood i departementet for arbeidsledighet i California.

I 2003 gjorde Grang hans aller siste filmopptreden på Broadway: The Golden Age. I 2007 publiserte Grang hans memoarer i en selvbiografi som var medforfatter sammen med samboeren hans, Robert Calhoun. I boken diskuterer han åpent blant annet pm hans lange karriere, personlige liv og seksuelle legning. Samboeren hans, Robert Calhoun døde av lungekreft i New York City den 24. mai 2008. Granger selv døde av naturlige årsaker den 27. mars 2011, da han var 85 år gammel. For hans mange bidrag til TV og film, har Grang blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Denne stjernen ligger ved 1551 Vine Street i Hollywood.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]