Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 er en militærhistorisk forening med tilhold i Gamlebyen i Fredrikstad. Avdelingen har sitt fokus på 30. mai 1704, da kong Frederik IV av Danmark og Norge ankom Fredrikstad. Den siste helgen i mai har avdelingen tradisjonelt gjenskapt hendelsen med musikk, parader og en slagoppvisning i Gamlebyen.

Avdelingen er delt i to hoveddeler; en militær og en sivil. Den militære delen består av spill, infanteri (musketerer) offiserskorps og artilleri. Den sivile delen, marketenteriet, gjenskaper forsvarets nødvendige støtteapparat på 1700-tallet - med alle de servicetjenester som var nødvendig.

Kong Frederik IVs Tambourafdeling bestreber seg på autentisitet og parademessig korrekt gjennomføring av den eksersis man kjenner til fra tidlig 1700-tall. Avdelingen representerer Fredrikstad kommune i offentlige anledninger. I Norge har Tambourafdelingen deltatt ved HM Kongens Gardes dag tre ganger, og Norsk Militær Tattoo to ganger. Den var seremoniavdeling på VM i Fotball for døve i Oslo rådhus, og har deltatt i flere oppdrag i utlandet; Danmark (Tordenskioldsdagene, Fladstrand), Tyskland (Schwedenfest, Wismar), markeringen av slaget ved Oudenarde for 300 år siden i Belgia, Finland (Kotka - Havfestival), England - Oxford og Woodstock (markering av Hertugen av Marlboros ledelse av slaget ved Blenheim i Tyskland), Sverige ved åpning av turistsesongen på nya Älvsborg festning - Gøteborg, og på Eda Skans.

Avdelingen er uniformert i den første Dansk-Norske enhetsuniformen fra 1697, og musikken som spilles (avdelingen har gitt ut to CD-er) er så korrekt i samtid som mulig - fra 1600. Flere musikkstykker er hentet frem med hjelp fra Den Kongelige Livgarde, København. Våpen er flintlåsmusketter modell "Brown Bess" og to artilleristykker, originale fra 1648 - støpt i bronse. Avdelingen er fullt utstyrt som en infanteriavdeling på begynnelsen av 1700-tallet; offisers- og mannskapstelt, bålutstyr og annet inventarium.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]