Redruth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Redruth
Fore Street i Redruths sentrum
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktKerrier
Admin. grevskapCornwall
Seremon. grevskapCornwall
StatusBy (town) og verdslig sogn
PostnummerTR15
Retningsnummer01209
Befolkning14 018 (2011)
Kart
Redruth
50°13′59″N 5°13′26″V

Redruth (kornisk: Rysrudh)[1] er en by og et verdslig sogn i Cornwall i England. Den ligger omkring halvannen mil vest for Truro og to mil øst for St. Ives. Befolkningen var på 14 018 ved folketellingen i 2011.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Historisk var Redruth en liten markedsby, inntil den begynte å vokse under kobberboomen1700-tallet. Gruvedriften i Cornwall var mest fokusert på tinn, mens kobber hadde mindre betydning. Med økt behov for kobber under den industrielle revolusjon ble Redruth, som var omgitt av større kobberforekomster, raskt et av de største og rikeste sentrene for gruvedrift i Storbritannia. Befolkningen steg merkbart i denne perioden.

Mot slutten 1800-tallet importerte Storbritannia det meste av kobberet det var behov for, og gruveindustrien i Cornwall møtte nedgangstider. Mange av gruvearbeiderne emigrerte til Nord- og Sør-Amerika, Australasia og Sør-Afrika. Den siste kommersielle gruven i Cornwall, South Crofty, lå ved Pool mellom Redruth og Camborne. Den ble stengt i mars 1998. Befolkningstallet gikk som følge av nedleggelsene ned, og det verdslige sognet, som omfatter noen områder utenfor selve byen.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Blant kjente innbyggere finner man William Murdoch (17541839) som var en av pioner innenfor gassdrevet belysning. Han bodde i Redruth fra 1792, og skal ha brukt gassbelysning i huset sitt, noe som er et av de første eksemplene på slik bruk av gass. Skuespilleren Kristin Scott Thomas og trommeslageren Mick Fleetwood fra Fleetwood Mac ble født i Redruth, mens forfatteren og komikeren Rory McGrath vokste opp og gikk på skole der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «List of Place-names agreed by the MAGA Signage Panel» Arkivert 29. juli 2014 hos Wayback Machine. (PDF). Cornish Language Partnership. Mai 2014.
  2. ^ Office for National Statistics: Key Figures for 2011 Census: Key Statistics, Area: Redruth parish

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]