Redruth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Redruth
Redruth
Fore Street i Redruths sentrum
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Kerrier
Admin. grevskap: Cornwall
Seremon. grevskap: Cornwall
Status By (town) og verdslig sogn
Befolkning 12 352 (2001)

Redruth (kornisk: Rysrudh) er en by og et verdslig sogn i Cornwall i England. Den ligger omkring halvannen mil vest for Truro og to mil øst for St. Ives.

Historisk var Redruth en liten markedsby, inntil den begynte å vokse under kobberboomen i det 18. århundre. Gruvedriften i Cornwall var mest fokusert på tinn, mens kobber hadde mindre betydning. Med økt behov for kobber under den industrielle revolusjon ble Redruth, som var omgitt av større kobberforekomster, raskt et av de største og rikeste sentrene for gruvedrift i Storbritannia. Befolkningen steg merkbart i denne perioden.

Mot slutten av det 19. århundre importerte Storbritannia det meste av kobberet det var behov for, og gruveindustrien i Cornwall møtte nedgangstider. Mange av gruvearbeiderne emigrerte til Nord- og Sør-Amerika, Australasia og Sør-Afrika. Den siste kommersielle gruven i Cornwall, South Crofty, lå ved Pool mellom Redruth og Camborne. Den ble stengt i mars 1998.

Befolkningstallet gikk som følge av nedleggelsene ned, og det verdlige sognet, som omfatter noen områder utenfor selve byen, hadde ved folketellingen i 2001 12 352 innbyggere.

Blant kjente innbyggere finner man William Murdoch (17541839) som var en av pionerende innenfor gassdrevet belysning. Han bodde i Redruth fra 1792, og skal ha brukt gassbelysning i huset sitt, noe som er et av de første eksemplene på slik bruk av gass. Skuespillerenen Kristin Scott Thomas og trommeslageren Mich Fleetwood fra Fleetwood Mac ble født i Redruth, mens forfatteren og komikeren Rory McGrath vokste opp og gikk på skole der.