Camborne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Cambourne, en landsby i Cambridgeshire.
Camborne
Camborne
Commercial Square i Cambornes bysentrum
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Kerrier
Admin. grevskap: Cornwall
Seremon. grevskap: Cornwall
Status By (town)
Befolkning 20 010 (2001)

Camborne (kornisk Cambron) er en by i Cornwall, England. Den er administrasjonssenter for distriktet Kerrier, og var tidligere en industriby. Byen inngår i et urbant område sammen med Pool og Redruth, som tilsammen har omkring 45 000 innbyggere (2001). I det 18. århundre var Camborne et sentrum for tinn- og kobberindustrien.

Gruven Dolcoath var med omkring 1050 meter i mange år verdens dypeste gruve. Den var også, inntil den ble nedlagt i 1921, en av de eldste som var i drift. Den siste tinngruven i Europa, South Crofty, lå også i Camborne, og ble nedlagt i 1998. Det var også mye annen industri relatert til gruvene i Camborne, blant annet selskapet Holmans, som var grevskapets største produsent av industriutstyr. Holmans eksisterer nå som et mindre selskap under navnet CompAir, og er Storbritannias største leverandør av kompressorutstyr.

Et berømt bysbarn er Richard Trevithick. Han var sønn av en gruvearbeider, og begynte å jobbe med damptrykk, noe som førte fram til et av de første damplokomotiver. Hans Puffing Devil ble først testet på en vei i Camborne i 1801, noe som fortsatt minnes i sangen Going up Camborne Hill. Han fikk ikke omsetning for oppfinnelsen, og døde fattig. I byen minnes han blant annet med en statue utenfor biblioteket, og byens Trevithick Day siste lørdag i april hvert år.

Etter mange år med økonomiske vansker har Camborne, Pool og Redruth satt igang (2004) et stort gjenopplivingsprosjekt kalt CPR Regeneration (i tillegg til å være initialene til byene er også CPR en forkortelse for hjertemassasje og kunstig åndedrett). En investering på 150 millioner pund, skutt inn av den britiske regjeringen, skal gi 4000 nye jobber og øke lønnen i området med 15%.

Camborne School of Mines er den eneste utdanningsinstitusjon for bergverksarbeidere i Storbritannia. Den er en del av University of Exeter in Cornwall, og holder nå til på universitetets campus i Tremough.

I 1921 ble det funnet rester etter en romersk villa på Magorgården i Illogan rett ved Camborne. Dette er det eneste større romerske funnsted i Cornwall.