Sørafrikansk rand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rand (valuta))
Hopp til: navigasjon, søk
Sørafrikansk rand
Land: Sør-Afrika Sør-Afrika
Namibia Namibia
Swaziland Swaziland
Lesotho Lesotho
Delt i: 100 cent
Valutakode: ZAR
Innført: 1961
Kurs: 0.5578 NOK = 1 ZAR (Feb-14)[1]

Rand er valutaen i Sør-Afrika. Den hentet sitt navn fra Witwatersrand (det hvite vanns høyde), kanten som Johannesburg er bygd på og hvor de fleste av Sør-Afrikas gullressurser ble funnet. Den ble først introdusert i 1961, samtidig med etableringen av Republikken Sør-Afrika. Den erstattet sørafrikansk pund som betalingsmiddel, og to rand tilsvarte ett pund eller ti shilling for en rand. Randen har symoblet R og er delt inn i 100 cent, symbol c.

Valutaen har fem sedler, R10, R20, R50, R100 og R200 og syv mynter, 5c, 10c, 20c, 50c, R1, R2 og R5. Myntene 1c og 2c ble avskaffet i april 2002, hovedsakelig på grunn av at inflasjon hadde gjort dem overflødige. Alle priser rundes nå av til nærmeste 5c og myntene er ikke lenger i sirkulasjon.

Den første serien med sedler hadde bilde av Jan van Riebeeck, den første VOC administratoren i Cape Town. I 1990-årene fikk sedlene nytt design med bilder av de fem store ville dyrene. De nye sedlene og myntene er også trykket på alle elleve offisielle språkene i Sør-Afrika.

I et forsøk på å forhindre forfalskninger ble en ny R5-mynt introdusert i august 2004 i tillegg til de nye banksedlene i februar 2005. Sikkerhetstrekkene som ble introdusert på mynten inkluderer en design av to ulike metall (lignende myntene €1 og €2 og den britiske mynten £2). De nye sedlene har også et antall nye sikkerhetstrekk.

Rand er valutaen i det felles valutaområdet til Sør-Afrika, Namibia, Swaziland og Lesotho.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vekslingsdata fra Norges bank (Feb-14)

Se også[rediger | rediger kilde]