Hopp til innhold

Rajkot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rajkot
Gujarati: રાજકોટ
Hindi: राजकोट
panoramabilde over Christ College Building i Rajkot
LandIndias flagg India
DelstatGujarat
DistriktRajkot
Grunnlagt1612 e.kr.
Postnummer360001
Retningsnummer281
Areal104,86 km²
Befolkning1 335 397 (2008)
Bef.tetthet12 735,05 innb./km²
Høyde o.h.128 meter
Posisjonskart
Rajkot ligger i India
Rajkot
Rajkot
Rajkot (India)
Kart
Rajkot
22°17′49″N 70°47′54″Ø

Rajkot (gujarati: રાજકોટ, hindi: राजकोट Rājkot) er en by på Kathiawar-halvøya i den indiske delstaten Gujarat. Den er den fjerde største byen i Gujarat. Rajkot er den 28. største metropolen i India med sin befolkning på 1,43 millioner i 2008. Rajkot er rangert som nr. 22 i Verdens hurtigst voksende byer og metropoler 2006 - 2020[1]

Rajkot er en by i den indiske delstaten Gujarat og administrativt sentrum i distriktet Rajkot, som ligger på bredden av elvene Aji og Niari. Byen var hovedstad i den tidligere delstaten Saurashtra fra 15. april 1948 til 31. oktober 1956 inntil sammenslåingen med den tospråklige delstaten Bombay 1. november 1956. Rajkot ble senere overflyttet fra delstaten Bombay til delstaten Gujarat 1. mai 1960.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rajkot har vært under mange forskjellige herskere siden det ble grunnlagt. Rajkot har en lang historie og spilte en betydelig rolle i indiske frigjøringsbevegelsen.

Grunnleggelse[rediger | rediger kilde]

Rajkot ble grunnlagt av Thakur Saheb Vibhaji Ajoji Jadeja av Jadejaklanen og sunni-muslimske Raju Sandhi i 1612 e.Kr., i midten av Saurashtra. Vibhaji Ajoji var barnebarn av Jam Sataji av Nawanagar, i dag Jamnagar. Rajkot ble oppkalt etter stifteren, sunni-muslimen Raju Sandhi.

Nawabstyre[rediger | rediger kilde]

Masum Khan, vararepresentant Faujdar av Junagadh's Nawab, erobret Rajkot i 1720 og forandret navnet Rajkot til Masumabad. I 1722 var festningen bygd med ca. 4 til 5 kilometers omkrets og hadde vegger som var 2,4 m (8 fot) brede. Det var åtte porter, hver besatt med jernnagler på utsiden, for tilgang til Masumabad: Kotharia Naka, Nava Naka, Raiya Naka, Bedi Naka, Bhichari Naka, Sardhar Naka og Pal ingen Darwajo. Videre var det en port uten pigger kalt Khadaki Naka nær Nakalanktemplet. Ruinene av fortets vegger kan ses i bastionen i Ramnath paraområdet. Portene Bedi Naka og Raiya Naka ble endret i kolonitiden. Sir Robert Bell Booth renoverte Bediporten og Raiya Nakaporten og bygde det nåværende tre etasjer høye klokketårnet i 1892.

Jadejastyre[rediger | rediger kilde]

Flagget til Rajkot fyrstedømme fram til 1948

Masumabad ble senere erobret av Jadejaklanen og navnet tilbakeført til Rajkot. Bavajiraj Jadeja bygget Darbargadh, det første palasset for den fyrstelige staten. Bavajiraj ble etterfulgt av sin sønn, Sir Lakhajiraj Jadeja, den mest prominente hersker blant Jadejaherskerne til den tid, som bygget Lalpari og Randardainnsjøene. Dharmendrasinhji Jadeja, etterfulgte sin far, Sir Lakhajiraj, men døde mens han jaktet på løver i Sasan Gir og ble etterfulgt av sin bror Pradyumansinhji Jadeja, Sir Lakhajiraj Jadeja sin andre sønn. Rajkot, kom til India i Pradumansinh Jadejas regjeringstid.

Britiskstyre[rediger | rediger kilde]

Gandhi fastende i Rajkot

Det britiske ostindiske kompani grunnla saurashtraetaten i Rajkot for å moderere alle fyrstelig stater. Det regionale hovedkvarteret og oppholdstillatelse i denne etaten var styrt av Kothi Compound. Britene konstruerte mange imponerende koloniale bygninger og utdanningsinstitusjoner, for eksempel Connaught Hall og The Rajkumar College.

Mohandas Karamchand Gandhi, også kjent som Mahatma Gandhi, tilbrakte de første årene av sitt liv i Rajkot da hans far jobbet i hoffet til kongen av Rajkot. Gandhi fastet for å be om å danne en folkets råd og frigjøring av mennesker for Rajkot på Rashtriya Shala i mars 1939.

Uavhengigheten[rediger | rediger kilde]

Etter uavhengigheten ble Rajkot hovedstad i delstaten Saurashtra, ledet av FN Dhebar som øverstkommanderende. Rajkot ble tillagt den nylig opprettede delstaten Gujarat da den ble skilt fra den tospråklige delstaten Bombay 1. mai 1960. Thakore Sahib Pradyumansinhji døde i 1973. Hans sønn, Thakore Sahib Manoharsinhji Pradyumansinhji, som har skapt seg en politisk karriere på provinsnivå, etterfulgte ham. Han tjenestegjorde som medlem av Gujarats lovgivende forsamling i flere år og som delstatsminister for helse og økonomi. Arvingen, Yuvraj Sahib Mandattasinhji har bygd sin karriere på miljøvern.

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger omtrent midt på halvøya Kathiawar som ligger på vestkysten av India. Byen ligger i snitt 134 moh, ved bredden av elvene Aji og Niari som for det meste er tørrlagte utenom i monsunen i månedene juli – september. Byen er spredt rundt på et område som til sammen utgjør et areal på 104,86km²[2]

Klima[rediger | rediger kilde]

Rajkot har en tropisk vått og tørt klima, med varme, tørre somre fra midten av mars til midten av juni, den våte monsunsesongen fra midten av juni til oktober, da mottar byen 620 mm regn i gjennomsnitt. Månedene fra november til februar er milde, den gjennomsnittlige temperaturen blir rundt 20 °C, med lav luftfuktighet.

En av de viktigste værfenomener som er knyttet til byen Rajkot er syklonen. Syklonene oppstår vanligvis i Det arabiske hav i måneder etter regntiden. Regionen opplever mye nedbør og vind med høy hastighet i den tiden av året etter monsunsesongen samt månedene mai og juni. Men erfaringer viser at spesielt i juni, er det mindre vind og nedbør enn etter monsuntiden. Tordenvær er en annen viktig del av Rajkots vær i månedene juni og juli. I løpet av sommeren, varierer temperaturen mellom 24 °C og 42 °C. I vintermånedene, varierer Rajkots temperatur mellom 10 °C og 22 °C, men på en hel vinter, er det en ganske grei temperatur.[3]

Demografi[rediger | rediger kilde]

I 2006 hadde Rajkot 1 003 015 innbyggere. Derav 52,43% menn og 47,57% kvinner. Innbyggerne er fordelt på bydeler som Manharpur, Madhapar, Anandpar, Munjka, Mota Mova, Vavdi, Bedi og Kotharia.[4]

Majoriteten av befolkningen, er hinduer (om lag 90%). Men det finnes også store grupperinger med bl.a. jainister og muslimer. Sistnevnte utgjør om lag 10% av den totale befolkningen. Av den muslimske befolkningen er om lag 95% sunni-muslimer.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Rajkot by et sted som blander tradisjon med modernitet. Denne blandingen er tydelig i arkitektur og mattradisjoner. Rajkot er flerkulturell. Folk har kommet fra ulike deler av verden. Man kan finne mange språk, som gujarati, hindi, urdu, engelsk, sindhi, tamil og marathi. Men bare gujarati, hindi, urdu og engelsk er godt forstått.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Statue av Dronning Victoria som er å finne på Watson museum, et av Rajkots mange museer

Rajkot har mange nasjonale landemerker og er et av de mest populære turistmål i India. Jubilee-Garden er et stort, åpent parkområde i sentrum av byen med mange monumenter fra kolonitiden. I sentrum av hagen kan man finne den velkjente Connaught Hall. Andre kjente severdigheter i nærheten av Garden inkluderer Alfred High School, Watson Museum, Lang bibliotek og Rotary Midtown bibliotek.

Rotary Dolls Museum har en samling på mer enn 1 400 unike dukker fra hele verden.[5]

Lang bibliotek og GT Sheth bibliotek har samlet tusenvis av dokumenter og bøker som dekker hver periode i Rajkot og Saurashtras historie. Rajkot har mange andre offentlige biblioteker med mange filialer over hele byen. Det inkluderer Rotary Midtown filialen av Rajkot City Library og mange flere.

Andre steder av interesse i Rajkot inkluderer Swaminarayan Gurukul, Masonic Hall, Jam Tower, Race Course, AJI Dam, Ramakrishna Aashram, Shri Ranchhoddas Ashram, Swaminarayan Temple, Nageshwar Parswanath Jain Temple, Balkrishna Haveli, Ishwariya Temple og Hage, Mukti Dhama, Lal Pari Lake, Randerda Lake, Kaba Gandhi ingen delo: Gandhijis barndomshjem som nå huser Gandhi Smriti, en permanent utstilling. Watson museum og bibliotek: Watson Museum har i dag en samling av menneskehetens historie og kultur. Samlingen har verdifulle gjenstander fra kolonitiden i India og Rajkots historie. Ligger i hyggelige Jubilee Garden og er en god introduksjon til Saurashtras kulturarv. Rajkot memon Boarding; er hovedsete for muslimske aktiviteter før 1947. Saurastra muslimske liga holdt mange muslimske konvensjonen ved Rajkot memon boarding-bakken.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Rajkot har egen innfødt musikksjanger, kalt Dayro,[6] som brukes til å formidle folkelige historier og uttrykk. Rajkot også arvet Kathiyawadi folkemusikk.

Sport[rediger | rediger kilde]

Cricket er den mest kjente sporten i byen. One-Day Internationals, innenriksturneringer som Ranji Trophy, Duleep Trophy og mange skole- og kollegiale turneringer spilles på Madhavrao Sindhia Cricket bane. Rajkot har produsert cricketspillere som KS Ranjitsinhji, Karsan Ghavri og Cheteshwar Pujara som har vært medlemmer av det indiske cricketlandslag. Rajkot har mange andre cricketbaner rundt byen, inkludert Railway Cricket Ground og Rajkumar College Sør Ground. Bortsett fra cricket, er idretter som landhockey, fotball, volleyball, badminton, tennis, svømming og squash populære i byen. Det har vært en betydelig økning de siste årene i antall private idrettslag, gymkhanas og gymnasier. Kathiawar gymkhana, innendørs stadion og det kommunale svømmebassenget er store.

Media[rediger | rediger kilde]

I Rajkot, kan man få kjøpt engelskspråklige aviser som The Hindu, The Times of India og Indian Express i tillegg til aviser på gujarati slik som Phulchhab, Jaihind, Jansatta, Sandesh og Gujarat Samachar. Byen har også fem egne radiostasjoner på FM-nettet; All India Radio (Akashvani), Rajkot (102.4 FM), Gyan Vani, Rajkot (107.8 FM), Big92.7FM (92.7FM), Radio Mirchi (98.3FM), RED FM (93.5 FM). Byens to TV-stasjoner er DD National (DD1) og DD Gujarati (DD11).

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Rajkot er en by med festivaler. Garba, en danseform, er populær både blant menn og kvinner og er utført i løpet av Navratrifestivalen. Dansen begynner før midnatt og fortsetter frem til morgengry. Mata Ambe, som rir på en løve, har en spesiell reverentialstatus med noen svært religiøse gujarati. 'Janmastami Mela' organiserer etter fem dager på Race Course grunn til å feire Janmastami. Diwali er nyttår for hinduer og folk feirer ved å gjøre Ma Laxmi Pujan. Moharam er nye året muslim. Muslims feirer også Ramzan Eid og Bakri Eid. Rajkot kommune arrangerer Firecracker Vis for innbyggerne i Rajkot. Folk rengjøre og maler sine hus og kjøper nye klær for å ha på nyttårsdagen. Dhuleti er fargen festivalen og Mahashivratri er Guds Shiva dag. Folk feirer også Uttarayan (Makar Sankranti) 14. januar ved å fly drager fra sine terrasser. Andre helligdager er Ganesh Utsava, Ram Navamis, Mahavir Jayanti osv. Siden Rajkot har folk fra mange forskjellige kaster og raser, deres ulike feiringer oppstår gjennom året.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Byen bidrar til økonomien i staten med tunge og småskala industri under beskyttelse av Gujarat Industrial Development Corporation (GIDC) og Gujarat State Financial Corporation (GSFC). Økonomien i Rajkot fikk et skudd i armen med 28 crore Verdensbanken hjelpemiddel for utvikling av infrastruktur i byen. Mange store aktører grep muligheten i boligmarkedet. Planene er allerede på plass for å forskjønne og modernisere den gamle byen, inkludert en Rock Garden, ala Chandigarh. Ytterligere 25 crore prosjekt for å gjenoppbygge Kaiser-e-Hind, den eneste store brotilknytningen til byen, er allerede nærmer seg ferdigstilling. Alle slike infrastrukturutvikling vil legge til den økonomiske velstand og fremme lokal virksomhet husene.

Industri[rediger | rediger kilde]

Rajkot er berømt for sitt smykkemarked, silke og broderier osv. Byen er vert for flere småskala industri. Noen av industrielle produkter som Rajkot er kjent med kulelager, dieselmotorer, kniver og annet skjærende apparater, klokkedeler (klokkeveske & armbånd), Automotive deler, smi industri, verktøymaskiner, programvareutvikling og aksjemarkedet

Rajkot er kjent over hele verden for sin støping og smiing næringer. De siste årene har det begynt å spille en stadig viktigere rolle i komplekse verdikjeder for mange globale selskaper som lager produkter som elektriske motorer, biler, maskinverktøy, kulelager osv. Selskaper som Echjay Industries , Prashant Castings (P) Ltd, Rolex Ringer, etc. er førsteklasses eksempler på denne trenden, og på grunn av store investeringer av regjeringen og privat sektor i lokal infrastruktur som veier, havner, kraftverk etc., mange flere bedrifter er forventet å bli med dem.

Det er om lag 500 støperi enheter i Rajkot. Klyngen kom opp i hovedsak for å levere mat til støping kravene til den lokale dieselmotor industri. Den geografiske spredningen av klyngen omfatter AJI Vasahat, Gondal Road og Bhavanagar Road områder. Flertallet av støperiet enheter i Rajkot produsere grått jern støpegods for det innenlandske markedet. En svært liten andel (ca. 2%) av støperiet enheter eksport støpegods for eksempel elektrisk motor støpte, automobile støpegods etc. Rajkot er mest kjent for mekanisk industri, særlig i Shapar nærliggende Rajkot.

Rajkot er også berømt for sine gull renhet. Den har en av de største gull markedene i India. Rajkot vokser opp i Software-industrien og ITES. Det er mange SOHO bedrifter som arbeider innen webutvikling og mange nye programvare multinasjonale selskaper og kundestøttesentre setter opp sin drift og utvikling senter i Rajkot.

I nær fremtid vil regjeringen i Gujarat bevilge store landområder for utvikling av spesielle økonomiske soneref>REA SEZ som vil bli delt i tre forskjellige områder og vil omfatte bransjer som programvare, Auto-Mobiles osv. Per nyere markedsinformasjon vurderinger, er Rajkot bli Asias største Auto-Mobile Zone.

Rajkot er også kjent for sine tekstiler trykkverk denne enheter produkter bomull sulvar-dresser og bomull utskrifter Sarees, og også lage en ren silke patoda.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Rajkot har gode opplæringsmuligheter med en rekke videregående skoler og universiteter. I tillegg til en rekke skoler for lavere nivåer.

Liste over videregående skoler i byen

 • A S Chowdry High School
 • Akshar Purshottam Swaminarayan High School
 • Central School
 • Delhi Public School
 • G T High School
 • Kadvibai Virani Kanya Vidyalaya
 • Kendriya Vidyalaya
 • Matru Mandir
 • Mohandas Karamchand Gandhi High School
 • Rajkumar College
 • Saurastra High School
 • SN Kansagara School
 • Saint Mary's High School
 • Samji Velji Virani High School
 • Shri Lal Bahadur Shastri Vidyalaya
 • Sun Shine School
 • Swaminarayan Gurukul

Liste over universiteter og høyskoler i byen

 • AV Parekh Technical Institute
 • BK Mody Government Pharmacy College
 • Government Medical College
 • Government Polytechnic
 • H and HB Kotak Institute of Science
 • Kundaliya College
 • Lukhdhirji Engineering College
 • M and N Virani Science College
 • Matushree Virbaima Mahila College
 • PD Malaviya College
 • Saurastra University
 • VVP Engineering College
 • R.P. Bhalodiya College
 • J.H. Bhalodiya College
 • T.N.Rao College
 • R.K. College of Business Management

Transport[rediger | rediger kilde]

Rajkot er tilknyttet resten av India med fly, tog og vei.

Veier og motorveier[rediger | rediger kilde]

Gujarat State Road Transport Corporation (GSRTC) kjører regelmessig busser frem og tilbake fra Rajkot til andre byer i Gujarat. Rajkot er godt forbundet med Gujarat State Highways, National Highway 8 og øst-vest korridor. Rajkot er avsatt bilen registrering koden GJ-3 av RTO (Veg-og transportplanlegging Office), som er et statlig organ. Det finnes en rekke private buss operatører forbinder byen med Maharashtra, Rajasthan, Delhi, Madhya Pradesh og andre stater i India.

Tog og buss[rediger | rediger kilde]

Rajkot Railway Station er en viktig jernbaneknutepunkt av Saurashtra (region), tog for alle store byer i India er tilgjengelig herfra.

Rajkot Municipal Corporation har restaurert bybussen tjenester med Public Private Partnership i 2007. RMC og et privat firma som tilbyr rundt 80 CNG-busser under 15 til 20 ruter i byen og forstedene. RMC arbeider også for Rajkot Bus Rapid Transit System (RBRTS)[7] for å gi bedre transport innen byen.[8] Rajkot har tilstrekkelig antall auto sykkeltaxier som kjører døgnet rundt i byen, de fleste som konverterer til CNG fra bensin eller diesel.

Luftfart[rediger | rediger kilde]

Luftfarten utvikler seg sakte i byen. Daglige flyreiser til Mumbai er betjent av Indian Airlines og Jet Airways og andre operatører. Periodisk tjenester til Ahmadabad og hopper service til Bhavnagar på vei til Mumbai har vært foretatt med jevne mellomrom. Foreløpig Indian Airlines og Jet Airways har daglige flyvninger mellom Rajkot og Mumbai flyplass. En ny tjeneste planlagt er Rajkot-Bhavnagar-Surat rute. En annen ny tjeneste planlagt av Jet Airways til Mumbai og Bangalore ville forbedre luftfarten.

Direktefly[9] fra utlandet kommer på regionalt International Airport i Ahmadabad, hovedstaden i delstaten Gujarat, 216 km unna.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]