Hopp til innhold

Bhavnagar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bhavnagar
Gujarati: ભાવનગર
Hindi: भावनगर
LandIndias flagg India
DelstatGujarat
DistriktBhavnagar
Grunnlagt1723
Postnummer364001
Retningsnummer278
Areal53,30 km²
Befolkning510 974 (2001)
Bef.tetthet9 586,75 innb./km²
Høyde o.h.24 meter
Posisjonskart
Bhavnagar ligger i India
Bhavnagar
Bhavnagar
Bhavnagar (India)
Kart
Bhavnagar
21°45′54″N 72°08′13″Ø

Bhavnagar (gujarati: ભાવનગર, hindi: भावनगर, Bhāvnagar) er en by på Kathiawar-halvøya i den indiske delstaten Gujarat. Byen ble grunnlagt og oppkalt etter Bhavsinhji Gohil (1703-64 e.kr.) som også var byens hersker. Byen var hovedstad i staten og fyrstedømmet med samme navn fram til den ble en del av India i 1948.

Byen er i dag distriktshovedstad i distriktet Bhavnagar, og er den sjette største byen i Gujarat. Den er også den tredje største byen i regionen Saurashtra. Den regnes også som den kulturelle hovedstaden i Saurashtra.


Flagget til riket Bhavnagar

Gohil Rajputs av Surya Vanshi klanen, sto overfor problemer og stor konkurranse i Marwar, noe som fikk han til å flytte ned til kysten av Gujarat rundt 1260 e.kr. og etablerte tre hovedsteder – Sejakpur, Umrala og Sihor (da kjent som Sirohi). I 1822-1823, ble Sihor angrepet av Khanthaji Kadani og Pilaji Gaekwad, men ble slått tilbake av Bhavsinhji Gohil. Etter å ha lidd store tap under slaget, innså han svakheten ved plasseringen av Sihor. I 1823, grunnla han en ny by ved landsbyen Vadva 20 kilometer unna Sihor, og kalte den Bhavnagar. Det var en nøye planlagt strategisk plassering med gode muligheter for handel via havnen. Byen ble naturlig nok også hovedstad i landet med samme navn.

Bhavnagar var senere en selvstendig stat fram til 1947 da India ble selvstendig, og Bhavnagar ble da en del av India.

Geografi og klima

[rediger | rediger kilde]

Bhavnagar er en kystby som ligger på sørøstkysten av den indiske halvøya Kathiawar, ved Khambhatbukta. Byen ligger i snitt 24moh, og omfatter et totalt areal på 53,30km².

Bhavnagar har et tropisk vått og tørt klima med varme, tørre somre fra mars til midten av juni og med den påfølgende våte monsunsesongen fra midten av juni til oktober hvor den i snitt mottar 550mm nedbør. Fra november til februar, er det mildt med en gjennomsnittstemperatur på rundt 20 ° C og lav luftfuktighet. Grunnet nærhet til havet, er det jevnt over litt fuktig året rundt.

Demografi

[rediger | rediger kilde]

Ifølge Indias folketelling fra 2001, hadde Bhavnagar 510 958 hvorav menn utgjorde 52% mens kvinner utgjorde 48% av befolkningen. Om lag 77% av mennene kan lese og skrive mens kun 66% av kvinnene kan lese og skrive. 13% av befolkningen er under 6år.

Vennskapsbyer

[rediger | rediger kilde]

Bhavnagar har pr. dags dato 1 vennskapsby:

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Bhavnagar University
R. K. Home school (Ghar shala) Arkivert 2. mai 2010 hos Wayback Machine.
Shree Dakshinamurti
Shantilal Shah Engineering College, Sidsar
Shree Swaminarayan College of Computer Science
A tribute to Fatima Convent