Jamnagar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jamnagar
Gujarati: જામનગર
LandIndias flagg India
DelstatGujarat
DistriktJamnagar
Grunnlagt1540
Postnummer361001
Retningsnummer288
Areal125 km²
Befolkning447 734 (2001)
Bef.tetthet3 839,36 innb./km²
Høyde o.h.17 meter
Posisjonskart
Jamnagar ligger i India
Jamnagar
Jamnagar
Jamnagar (India)
Kart
Jamnagar
22°28′N 70°04′Ø

Jamnagar (gujarati જામનગર) er en by på Kathiawar-halvøya i den indiske delstaten Gujarat. Byen ble bygget opp i all hovedsak av maharaja Kumar Shri Ranjitsinhji på 1920-tallet, som på den tiden var kjent under navnet Nawanagar. Distriktet ligger like sør for Gulf of Kutch. Jamnagar har fått stor oppmerksomhet i forbindelse med Reliance Industries, Indias største private selskap, som etablerte verdens største raffineri i nærheten, i landsbyen Moti Khavdi.[1] Byen huser også hovedkontoret til Essar Oil, et annen viktig oljeraffineri i India.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jamnagar ble historisk kalt Nawanagar eller «den nye byen», og var en av de viktigste fyrstelige statene i Saurashtra. Distriktet Jamnagar, opprinnelig konstituert som Halar distriktet, er ikke bare det siste i sin opprinnelse, men også i sin moderne satt opp. Store deler av området stammer fra antikken og helt tilbake til oldtidens perioder med Jamnagar.

Historien sier at byens grunnlegger, Jam Rawal fra Kutch som levde på 1500-tallet, var en dag på jakt i det som i dag er Jamnager da en hare som ikke lot seg fange, lokket hans oppmerksomhet, og han tenkte at hvis dette landet greide å avle fram så gode harer, hvis han bygde sin formue her, ville mennene herfra bli overlegne andre menn.

Han rådførte seg med sine astrologer og vise menn, og grunnsteinen for byen ble lagt den syvende dag i den lyse delen av måneden srawan 1956 VS (august 1540 e.Kr.) ved elvebredden til elvene Ragmati og Nagmati. Han kalte byen for Nawangar som betyr «Den nye byen». Byen kom senere til å bli kjent under navnet Jamnagar.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Jamnagar ligger langs sørkysten av Kutchbukta, på Kathiawar-halvøya som ligger på Indias vestkyst. Byen ligger i snitt 20 moh. I midten av byen er den velkjente og populære innsjøen Lakhota Lake å finne.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge Indias folketelling fra 2001, hadde byen 447 734 innbyggere. Av dette var det 53 % menn og 47 % kvinner. 12 % av befolkningen var under 6 år. 75 % av mennene kan lese, mens kun 63 % av kvinnene kan lese.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Fyrtårnet på øya Pirotan, øya som huser den eneste maritime naturskatten i India

De fleste i Jamnagar er gujaratere og snakker gujarati. En liten del av befolkningen snakker derimot språket kutchi, og selv om det deler skriftspråk med gujarati, er det veldig ulikt. Et annet språk, kathiawadi (som er en variant av gujarati) er mye brukt til daglig kommunikasjon.

Marine National Park, Indias eneste maritime naturskatt, ligger nær Jamnagar – på et korallrev ved øya Pirotan som ligger ute i Gulf og Kutch. Jamnagar er også kjent for sine fire jainistiske templer av marmor; Vardhman Shah's Tempel, Raisi Shah's Tempel, Sheth's Tempel, og Vasupujya Swami's Tempel. Alle ble bygget mellom 1574 og 1622. Bala Hanuman-tempelet i Jamnagar er også veldig kjent og er oppført i Guinness rekordbok for å ha holdt messen "Ram Dhun" kontinuerlig siden 1. august 1964.

Religion[rediger | rediger kilde]

Jamnagar inneholder flere gamle og arkeologisk viktige templer, slik som Sidhnath Mahadev Tempel i Jamnagar by, Navlakha Tempel i Ghumli, Kileshwar Tempel i Barda Hills, det antikke Son-tempelet i Gop og det antikke Bhid Bhanjan-tempelet bygd av papirstopp. Bala Hanuman er høyt æret blant de troende i Rama.

Det er mange Shiv-templer i byen, som Badri Kedar Nath og Nilkanth Mahadev Tempel rundt rådhuset og Kashi Vishwanath-tempelet på KV Road.

Templer[rediger | rediger kilde]

Mota Ashapura Maa Tempel
Gudinnen (Kuldevi) av Jadeja klanen av Rajputs som styrte dette stedet. Tempelet ligger i den østlige delen av Jamnagar fra hvor inngangen til byen og dens nære til Darbargadh i gamle byen området.

Shantinath Mandir
Shantinath Mandir ligger sørvest for Bedi Gate i Jamnagar. Tempelet har intrikate utskjæringer og veggene er prydet med fine veggmalerier som skildrer livet til Jainistiske helgener. Gulvet er laget av marmor og dekorert med karakteristiske jainistiske mønster i gult, svart, hvit og rød.

Vardhman Shah's Tempel
Vardhman Shah's Tempel er en herlig alter og en av de fire viktigste jainistiske templene i Jamnagar. Grunnsteinen til denne helligdommen ble lagt i 1612, under styret til Jam Jasaji I og ble avsluttet i år 1620. 52 svært små templer eller «Deri» var bygget rundt tempelet i 1622.

Bala Hanuman Tempel
Bala Hanuman Temple er på sørøstsiden av Ranmal Lake. Tempelet er kjent for den kontinuerlige 24-timers chanting av mantraet «Sri Ram, Jai Ram, Jai Jai Ram", siden 1 august 1964. Denne hengivenheten har tjent Bala Hanuman Temple en plass i Guinness rekordbok. Tusenvis av tilhengere besøker tempelet hvert år. Tidlig om kvelden er et spesielt godt tidspunkt for å besøke tempelet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reliance Industries Limited - Jamnagar «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. oktober 2008. Besøkt 30. oktober 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]