Ragnar Frislid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ragnar Frislid
Født29. juni 1926Rediger på Wikidata
Død14. juni 2009Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelseFotograf, journalist, oversetter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserDen norske friluftslivprisen (1995)

Ragnar Frislid (født 29. juni 1926, død 14. juni 2009) var en norsk fotograf, redaktør, forfatter og oversetter.

Frislid startet sin arbeidskarriere som skogsarbeider. I 1950 begynte han som journalist i Dagbladet, der han også signerte innlegg med sitt pseudonym «Trollet». Han arbeidet i avisen i en tiårsperiode. Han ble så redaktør i NJFFs tidsskrift Jakt – fiske – friluftsliv (nå: Jakt & Fiske), redaktør i Den Norske Turistforenings tidsskrift Fjell og vidde, og Norges Naturvernforbunds medlemsblad Norsk natur (nå: Natur & miljø). Dette bladet bestyrte han i 21 år, fra 1966 til 1987. Han var fast medarbeider for bladet Hytteliv i over 20 år.

Da Cappelen på begynnelsen av 1990-tallet ga ut standardverket Norges dyr var Frislid bilderedaktør. Han bidro med fotografi og illustrasjoner til mange bøker om natur. I tillegg til å lage egne bøker var han en aktiv bakmann og oppdragsforfatter. Han skrev bøker til jubileer og til «tema-år». Frislid regnet selv Treet som sin beste bok.

På åttitallet laget han i sju år ukentlig kåseri for radio, i programposten «For en natur» i NRK P1. Han bidro også til fjernsynsprogram.

Som oversetter vant Frislid i 1999 en viktig sak i Høyesterett. På 1980-tallet hadde han oversatt verket Verdens dyr for Cappelen.[1] Da verket senere ble solgt i nytt opplag utgitt av Den norske bokklubben forlangte han tilleggshonorar fra Cappelens Forlag. Forlaget nektet og vant frem i byretten og lagmannsretten, men Høyesterett ga ham medhold og tilkjente ham honorar etter normalkontrakten mellom Norsk Oversetterforening og Den norske Forleggerforening samt saksomkostninger.[1] Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening var hjelpeintervenient i saken.[1]

Han var medlem i foreningen Norske Naturfotografer, der han en periode også var leder. I 1999 ble han utnevnt til æresmedlem i organisasjonen. Han var tilknyttet bildebyrået Samfoto.

Frislid mottok Den Norske Friluftslivprisen i 1995.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Morten Haugen. Standplass ved bokhylla (1998)
  • Intervju i Norsk natur nr 1, 1986
  • Intervju i Natur & miljø nr 4, 1996 (gjengitt i årboka natur 96/97)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Rt-1999-1320» (norsk). Norsk Retstidende. «saksnummer HR-1999-46-B» 

Kilder[rediger | rediger kilde]