Ragnar Frislid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ragnar Frislid (født 29. juni 1926, død 14. juni 2009) var en norsk fotograf, redaktør, forfatter og oversetter.

Frislid startet sin arbeidskarriere som skogsarbeider. I 1950 begynte han som journalist i Dagbladet, der han også signerte innlegg med sitt pseudonym «Trollet». Han arbeidet i avisen i en tiårsperiode. Han ble så redaktør i NJFFs tidsskrift Jakt – fiske – friluftsliv (nå: Jakt & Fiske), redaktør i Den Norske Turistforenings tidsskrift Fjell og vidde, og Norges Naturvernforbunds medlemsblad Norsk natur (nå: Natur & miljø). Dette bladet bestyrte han i 21 år, fra 1966 til 1987. Han var fast medarbeider for bladet Hytteliv i over 20 år.

Da Cappelen på begynnelsen av 1990-tallet ga ut standardverket Norges dyr var Frislid bilderedaktør. Han bidro med fotografi og illustrasjoner til mange bøker om natur. I tillegg til å lage egne bøker var han en aktiv bakmann og oppdragsforfatter. Han skrev bøker til jubileer og til «tema-år». Frislid regnet selv Treet som sin beste bok.

På åttitallet laget han i sju år ukentlig kåseri for radio, i programposten «For en natur» i NRK P1. Han bidro også til fjernsynsprogram.

Som oversetter vant Frislid i 1999 en viktig sak i Høyesterett. På 1980-tallet hadde han oversatt verket Verdens dyr for Cappelen. Da det senere ble spredt i nytt, høyt opplag via bokklubb forlangte han tilleggshonorar. Forlaget nektet, men Høyesterett ga ham til slutt medhold.[trenger referanse] Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening hadde fremmet saken for ham, og organisasjonen så på dette som en viktig seier.[trenger referanse]

Han var medlem i foreningen Norske Naturfotografer, der han en periode også var leder. I 1999 ble han utnevnt til æresmedlem i organisasjonen. Han var tilknyttet bildebyrået Samfoto.

Frislid mottok Den Norske Friluftslivprisen i 1995.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Morten Haugen. Standplass ved bokhylla (1998)
  • Intervju i Norsk natur nr 1, 1986
  • Intervju i Natur & miljø nr 4, 1996 (gjengitt i årboka natur 96/97)

Kilder[rediger | rediger kilde]