Kortbølge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kortbølgeraidosendarantenner mellom Ettringen og Lamerdingen i Tyskland.

Kortbølgen (ofte omtalt som HF av høye frekvenser) omfatter bølgelengder mellom 10 m og 100 m,[1] radiofrekvensene mellom 3 MHz og 30 MHz.[1] Radiosignalene reflekteres av E-lagene (95-150 km) og F-lagene (>150 km) i ionosfæren og kan derfor under gode forhold rekke over flere kontinenter.

De lengre bølgelengdene følger terrenget og jordkrumningen bedre enn de korte. Kortbølgesignaler reflekteres i ionosfæren slik at det blir en sone utenfor dekning av jordbølgen og før refleksjonen fra ionosfæren, der signalene ikke kan høres. Denne sonen kalles skipsonen.

Refleksjonene påvirkes av sola med forskjellig refleksjon dag og natt, og den påvirkes av partikkelstrålingen fra sola. Utbredelsen av kortbølgesignaler er derfor vanskelig å forutsi. De forskjellige frekvensbåndene i kortbølgen har svært forskjellige egenskaper i forhold til utbredelse.

Bølgelengde: 10–100 meter.[1]

Kortbølgekringkasting[rediger | rediger kilde]

Mange nasjoner kringkaster sine programmer på kortbølge. Sendingene rekker i prinsippet over hele verden på en billig måte, men kvaliteten og båndbredden er dårlig, og derfor benyttes ofte som reserve.

Flytrafikk[rediger | rediger kilde]

Kortbølge brukes også innen flytrafikk over hele verden. Som ellers er det mest som reservesamband og flysikkerhet i de tilfeller hvor andre samband bryter sammen.

Skipsradio[rediger | rediger kilde]

Fordi kortbølgeradiosamband kan etableres over hele verden, er dette fortsatt benyttet som reservesamband til sjøs. Valg av frekvensområde innen kortbølgen må baseres på erfaringer med solflekkaktivitet, tid på døgnet og posisjon i forhold til kystradiostasjoner på land. På grunn av den smale båndbredden, ble morsealfabetet ofte benyttet før 1990.

Rogaland radios bygg ved Sola flyplass, samlokalisert med Hovedredningssentralen for Sør-Norge

Kystradio Sør, tidligere Rogaland Radio, (kallesignal LGQ (tidl. LGB)) er en kystradiostasjon som ligger på Sola og med anlegg på mellombølge og VHF. Stasjonens kortbølgeavdeling ble lagt ned fra 1. januar 2004.

Privatradio[rediger | rediger kilde]

Kommunikasjonsradio for privatpersoner ifølge LA-, PR27- og CB-radiostandarden bruker kortbølge kring 27 MHz (bølgelangde ca 11 meter).

Amatørradio[rediger | rediger kilde]

For amatørradiotrafikk (ikke-kommersiell trafikk for privatpersoner med radioamatørlisens) brukes kortbølgen på åtte forskjellige frekvensbånd.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Stokke, Knut N. (1994). Fra sender til mottaker: innføring i radiotransmisjon. Stabekk: Vett & Viten. s. 3,37. ISBN 8241201796. 
  2. ^ «International Telecommunication Union Amateur HF Band Plan». Besøkt 28. mars 2013.