Rødt pileordensbånd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rødt pileordensbånd
rødt pileordensbånd
rødt pileordensbånd
Vitenskapelig(e)
navn
:
Catocala nupta
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: rødt pileordensbånd
Hører til: Erebinae, praktfly,
sommerfugler
Habitat: fuktig skog med pil eller vier-arter
Utbredelse: Palearktis; i Norge tilsynelatende bare stabile bestander i Østfold

Rødt pileordensbånd (Catocala nupta) er en sommerfugl som tilhører familien praktfly (Erebidae). Denne store artens utbredelse i Norge har variert mye, trolig avhengig av sommerværet. I gode perioder har den funnes langs hele Oslofjorden og den østlige Sørlandskysten, og også i indre Telemark. Det ser ut til at de eneste noenlunde stabile bestandene i Norge er på Hvaler i Østfold. Arten blir derfor regnet som direkte truet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et stort (vingespenn 73 – 80 mm), brungrått nattfly ved røde bakvinger. Antennene er trådformede, kroppen kledt med brungrå hår. Forvingen er brungrått spraglete med to siksak-tverrbånd som er tofargete (svarte inn mot midten, hvite ut fra midten). Mellom disse er det to, ofte utydelige, runde merker. Bakvingen er oransjeaktig rød med hvite vingefrynser og en bred, svart ytterkant. Innenfor denne har den et svart tverrbånd av sterkt varierende bredde med én knekk (en vinkel på yttersiden), dette når vanligvis ikke til innerkanten. Larven er brun, lang og tynn, og ligner en tørr kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rødt pileordensbånd er knyttet til ulike arter av pil og selje (Salix spp.) og poppel (Populus spp.). Den enste kjente, stabile norske bestanden på Asmaløy er knyttet til gamle hvitpil (Salix alba)-trær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i august – september. Arten overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes i Europa, utenom de nordligste delene, videre østover til Kina, Korea og Japan. I Norge har den blitt funnet en del steder på den sørlige delen av Østlandet, men arten er her trolig helt på grensen av hva den kan klare klimamessig. Det ser ut til at de eneste noenlunde stabile bestandene i Norge finnes på Asmaløy, Hvaler i Østfold. I Sverige er arten mer utbredt, dog ikke vanlig, den er der funnet nord til Dalarna.

En truet art[rediger | rediger kilde]

Rødt pileordensbånd er regnet som er sterkt truet art i Norge. Den eneste kjente bestanden, nær ved grensen mot Sverige, er helt avhengig av at et bestand av gamle piletrær får stå i fred.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Rødt pileordensbånd [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]