Eisacktal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eisacktal / Valle Isarco
Kart over beliggenheten
Eisacktals beliggenhet i Syd-Tirol
(grønn: geografisk, stripet: politisk)
Tilhørighet
Land: Italia Italia
Region: Trentino-Syd-Tirol
Provins: Syd-Tirol
Nøkkeltall
Hovedstad: Brixen
Kommuner: 13
Areal: 624 km²
Innbyggere: 44 500 (per 2003)
Tetthet: 71 innb./km²

Koordinater: 46°43′N 11°40′Ø Eisacktal (tysk) eller Valle Isarco (italiensk) betegner både en dal i Syd-Tirol og et distrikt som utgjør en del av dalen. Brixen (it. Bressanone) er Eisacktals sentrum og største by samt distriktets forvaltningssted.

Geografisk sett er Eisacktal dalen til elven Eisack (it. Isarco) fra kilden i nærheten av Brennerpasset til den munner ut i Etsch (it. Adige) ved Bolzano (tysk Bozen). Det er også hele denne dalen som betegnes av det italienske navnet Valle Isarco. På tysk betegner Eisacktal derimot fra gammelt av bare den delen av dalen som ligger nedenfor Franzensfeste (it. Fortezza), altså fra og med Vahrn (it. Varna) rett nord for Brixen og sydover. Den nordlige delen av dalen går (sammen med dalen til Sill nord for Brennerpasset) under navnet Wipptal.

Distriktet utgjør på sin side bare den nordlige delen av den egentlige Eisacktal (altså den midterste delen av hele dalen), nemlig til og med Barbian. Resten av dalen frem til Bolzano hører til distriktet Salten-Schlern. Språkandelene i distriktet Eisacktal er 86 % tysk, 13 % italiensk og 1 % ladinsk.

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Distriktet Eisacktal har 13 kommuner:

Panoramica Valle Isarco