Predator – den usynlige fiende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Predator - den usynlige fiende
orig. Predator
Predator - den usynlige fiende
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Science fiction / Action / Eventyr
Utgivelsesår1987
Prod.landUSA
Lengde1 t. 47 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegissørJohn McTiernan
ProdusentJoel Silver
Lawrence Gordon
John Davis
ManusforfatterJim Thomas
John Thomas
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografDonald McAlpine
Foran kamera
Hovedrolle(r)Arnold Schwarzenegger
BirollerCarl Weathers
Elpidia Carrillo
Bill Duke
Jesse Ventura
Kevin Peter Hall
Annen informasjon
Filmformat1.85 : 1
BudsjettUSD 15-18 millioner (est.)
TotalomsetningUSD 98 millioner
Distributør20th Century Fox
Premiere12. juni 1987 (USA)
26. desember 1987 (Norge)
Eksterne lenker
Bilde av en Predator-maske

Predator – den usynlige fiende er en amerikansk science fiction-grøsser fra 1987 med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen. Andre sentrale roller spilles av Carl Weathers og Jesse Ventura. Regi er ved John McTiernan. Filmen handler om en gruppe amerikanske kommandosoldater som blir sendt på rutineoppdrag dypt inne i jungelen i Sentral Amerika. Oppdraget blir alt annet enn lett da de etterhvert innser at de står overfor et blodtørstig vesen som er tilsynelatende usynlig og som virker å ha overjordiske krefter.

Predator fikk brukbar mottakelse av anmelderne og ble en moderat publikumssuksess på amerikanske kinoer. Den gjorde det også tålelig bra på kinoer utenfor USA.

Den har fått fire oppfølgere: Predator 2 (1990), Alien vs. Predator (2004) og Aliens vs. Predator: Requiem (2007) og Predators (2010). De tre siste har løs tilknytning til originalen. Alien vs. Predator-filmene er såkalte «crossover films», at de fungerer som oppfølgere både til Predator- og Alien-filmene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Et lag med seks topptrente amerikanske kommandosoldater blir sendt ut på et tilsynelatende rutinemessig oppdrag dypt inne i jungelen i Sentral Amerika. Oppdraget går ut på å frigi en høytstående minister som har blitt kidnappet av geriljasoldater. Lederen for kommandosoldatene er major Dutch (Arnold Schwarzenegger). Dutch blir like før oppdraget gjenforent med sin gamle venn Dillon (Carl Weathers), som også blir med på oppdraget. Laget fraktes i helikopter til destinasjonsstedet og settes av langt inne i det ugjennomtrengelige buskaset for å redde gislene. Like etter ankomsten finner de vraket av et nedskutt helikopter, og noe senere kommer de over likene til flere mennesker som er opphengt og flådd på makabert vis. Likene blir like etter identifisert å være amerikanske spesialstyrker. Årsaken bak disse spesialstykenes tilstedeværelse fremstår som et mysterium for Major Dutch, og etterhvert viser det seg at deres eget oppdrag egentlig har helt andre formål enn de som ble oppgitt.

Omsider tar de seg frem til en tungt beskyttet opprørsleir og etter en hard og hurtig kamp, nedkjemper de gerilliagruppen og tar den unge kvinnen Anna (Elpidia Carrillo) til fange. Like etter slaget innrømmer Dillon at den opprinnelige redningaksjonen var en dekkoperasjon og at oppdraget i virkeligheten gikk ut på å tilintetgjøre geriljaleiren og hente viktig informasjon til CIA. Dutch blir rasende da han får denne informasjonen. Samtidig med dette oppstyret blir soldatene uvitende iakttatt av et vesen i jungelen.

På veien tilbake til droppunktet synes en av soldatene at de blir iakttatt av ett eller annet i jungelen. Plutselig blir flere av soldatene angrepet og drept av noen laserlignende stråler som kommer fra tretoppene. Det soldatene ikke er klar over er at angriperen er et utenomjordisk vesen som har som hovedbeskjeftigelse å jakte på trofeer blant jordens levende vesener. Skapningen er soldatene overlegen, både fysisk og teknologisk, og i tillegg er det i stand til å gjøre seg selv usynlig. Når Dutch og kompaniet ikke klarer å skaffe helikopter-uthenting fra jungelen, ender oppdraget opp i en kamp på liv eller død med den utenomjordiske jegeren. Udyret tilintetgjør dem en etter en og til slutt er Dutch den siste som er i live. Ved en tilfeldighet klarer han å iaktta vesenet på rimelig nært hold slik at han kan studere dets egenskaper, og ved hjelp av disse observasjonene legger han en plan i et siste desperate håp om å overleve.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble innspilt på steder som Jalisco, Palenque og Puerto Vallarta (alle i Mexico).

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk middels bra mottakelse av anmelderne og har oppnådd så mye som 78 % på Rotten Tomatoes.[1] Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert var blant dem som uttrykte en viss begeistring for filmen og han gav særlig ros til spesialeffektene og filmingen. Han omtalte den videre som en «effektiv actionfilm» og gav den tre av fire stjerner.[2]

Den fikk hard medfart hos norske anmelderne. Dagbladets anmelder gav filmen terningkast én, VG gav den to[3] og Arbeiderbladet og Aftenposten tre.[4]

Nettsiden CINERAMA gav DVD-utgaven terningkast fem i 2003 og skrev følgende kommentar: «Dette er altså en helt utmerket DVD-utgivelse. Den byr på en av de beste rendyrkede actionfilmene noensinne. Den mangler kanskje litt på å konkurrere med de helt store, men tøft å se på, det er det. Flere gode skuespillere og et litt bedre manus hadde vel ikke skadet for sluttresultatet, men det holder likevel til en bunnsolid femmer på skalaen».[5]

Publikum og økonomi[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en ganske stor suksess på amerikansk kino og gjorde det også brukbart utenfor USA. Den innbrakte 59,7 millioner dollar i USA alene og over 98 millioner på verdensbasis. Den ble den 12 mest sette filmen i USA i 1987.[6] Det kan også nevnes at den hadde den femte høyeste inntjening ved premiere-weekender ved amerikanske kinoer i 1987.[7]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt en Saturn Award for beste musikk og en Golden Reel for lydeffektene. Den ble også tildelt en BMI Film Music Award.[8]

Den ble nominert til en Oscar for beste visuelle effekter. Den ble også nominert til en Hugo ved Hugo Awards, samt tre Saturn Awards for henholdsvis beste skuespiller (Arnold Schwarzenegger), beste spesialeffekter og beste sciencefictionfilm.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Jean-Claude Van Damme var den som opprinnelig spilte rollen som vesenet Predator, men han sluttet etter to dager fordi han var misfornøyd med sin begrensede rolle i filmen. Han ble erstattet av Kevin Peter Hall og alien-kostymes måttes designes på nytt for å passe ham.[9]

Jesse Ventura og Shane Black hadde begge sin debut som skuespillere i denne filmen.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Predator». Rotten Tomatoes (C. fresh) (engelsk). Besøkt 15. oktober 2017. 
  2. ^ Ebert, Roger. «Predator Movie Review & Film Summary (1987) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 15. oktober 2017. 
  3. ^ «Åndssløvt makkverk». VG. 28. desember 1987. s. 41. 
  4. ^ «Predator - Den Usynlige Fiende». www.filmfront.no. Besøkt 15. oktober 2017. 
  5. ^ http://cinerama.no/anmeldelse/31906604[død lenke]
  6. ^ «Predator (1987) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 15. oktober 2017. 
  7. ^ «Weekend Box Office Index, 1982-Present - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 15. oktober 2017. 
  8. ^ http://www.imdb.com/title/tt0093773/awards
  9. ^ http://www.imdb.com/title/tt0093773/trivia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]