Portal:Dans/Utvalgt artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt artikkel i Portal:Dans

Portal:Dans/Utvalgt

Dette arkivet har 3 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 122 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

Hiphopdans refererer til dansestiler som blir danset til hiphopmusikk, eller som har utviklet seg som en del av hiphopkulturen. Dette inkluderer et bredt spekter av stilarter, blant annet breakdance, locking og popping som ble utviklet på 1970-tallet av afrikansk-amerikanere og latinamerikanere. Hva som skiller hiphopdans fra andre danseformer er at danserne freestyler (improviserer) ofte og at hiphopdanserne engasjerer seg i «dansebattles». Uformelle freestyle-sessions og battles er som oftest gjort i en cipher, «en sirkulær danseplass som danner seg naturlig når dansingen begynner». Disse tre elementene – freestyling, battles og ciphers er nøkkelkomponenter i hiphopdans.



rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 1. mai

2

Ballett er en sjanger innen dansekunsten. Helt enkelt er det en måte å bevege seg til musikk, men noen gang kan ballett være en ren atletisk prestasjon. Selve ordet ballett kommer fra italiensk «ballare» som betyr «å danse». Det er også i Italia man finner ballettens røtter. Til tross for det, er det fransk som er blitt ballettens språk. Ballettens historie i Norge er relativt kort. Det kan ha sammenheng med pietismen i Norge, og at kongehus og toneangivende adel befant seg i Danmark og senere i Sverige. I dansen som ble utøvet i Norge, folkedansen og senere selskapsdansen, ble det ikke skjelnet mellom utøvere og tilskuere.



rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. mai og 31. august

3

Krumping er en dansestil beslektet av hiphop og breakdance. Dansen har hatt sin utvikling i USA, og utføres gjennom voldsomme bevegelser med både armer, hode, bryst, bein og føtter. Krumping har vokst til å bli en markant del av hiphop dans.

«Krump» er sagt å være et akronym for Kingdom of Radically Uplifted Mighty Praise. Ungdommene som startet krumping så dansen som en utvei fra livet i gategjenger, men også en måte å utagere aggressivitet og frustrasjon på en positiv og ikke voldelig måte. Krumping kan i denne sammenheng også utføres som en ’’battle’’ mellom to dansere som møtes ansikt til ansikt, ikke ulikt stiler fra Freestyle rap.



rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. september og 31. desember

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25