Breakdance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
B-boying (breaking)

Breakdance er en gatedans som opprinnelig oppstod i South Bronx, i New York City på begynnelsen av 1970-tallet. Gjennom DJen KOOL DJ HERC og hans breakbeat mixing, hvor han brukte to identiske plater og spilte de instrumentale bitene i låtene etterhverandre for og forlenge breaket i låten. Med dette oppsto dansen, og hva KOOL HERC kalte B-boys. DJ´s og B-boys var elementene som senere skapte Hip Hop. Senere kom DJ´s som Afrika Bambaataa og Grandmaster Flash som igjennom sine gatefester i Bronx etablerte stor popularitet

I 2012 ble et verdensmesterskap holdt i Frankrike.[1]

Breakdance i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge kom dansen på 1980-tallet, og herjet stort i Østfold-området. Mange av de største breakerne var fra Nordre Bydel i Moss, Sarpsborg og Fredrikstad, hvor Breakdance var et kjent fenomen, sammen med resten av hiphop-kulturen. Fra da har populariteten variert stort. Mengden breakere har sunket i Østfold, men samtidig fikk resten av Norge øynene opp for dansen. Dansen er mer spredt nå.

Battle of the year, også kalt boty, er en årlig konkurranse holdt over hele verden. Her kan en konkurrere i crews eller alene. Battle of the year er det gjeveste en breaker kan vinne. Ingen norske crews eller enkeltpersoner har noen gang vunnet Battle of the year. Norge har derimot vunnet Scandinavian Battle of the year, som er kvalifisering til Battle of the year. I Scandinavian BOTY 2000, slo Atomic B-Boys seg sammen med svenske «Moves Per Minute», under navnet Nasty 9, og vant mesterskapet.

B-boy[rediger | rediger kilde]

B-boy settes oftest i direkte forbindelse med en person som driver breakdance. Bevegelsene som brukes i denne danseformen kalles «breaking», eller «brytende» bevegelser, derav b-en i B-boy.

B-girl er tilsvarende for «breaker-jente».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]