Porco Rosso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Porco Rosso
Generell informasjon
Nasjonalitet Japan
Utgitt Japan 18. juli 1992
Norge 4. juli 2008
Lengde 94 min.
Språk Japansk
Bak kamera
Regissør Hayao Miyazaki
Manus Hayao Miyazaki
Produsent Toshio Suzuki
Musikk Joe Hisaishi
Sjeffotograf Atsushi Okui
Klipp Takeshi Seyama
Foran kamera
Medvirkende Shūichirō Moriyama
Tokiko Kato
Akemi Okamura
Filmselskap Studio Ghibli
Distributør Oro Film (Norge)
Toho (japan)
Buena Vista Home Video (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Porco Rosso, på japansk 紅の豚 (Kurenai no Buta, det vil si «Den røde gris»), er en helaftens, japansk tegnefilm fra 1992. Porco Rosso er den sjette anime-filmen av regissøren og tegneserieskaperen Hayao Miyazaki for Studio Ghibli, et tegnefilmselskap han etablerte i 1985.

Handling[rediger | rediger kilde]

Porco Rosso er en fantasifull historie om en italiensk flyverhelt fra første verdenskrig som etter krigen lever som dusørjeger i kamp mot «luftpirater» i Adriaterhavet. Helten, som er blitt omskapt slik at han har grisehode, het tidligere Marco Pagot, men kalles nå bare Porco Rosso, det vil si «rød gris» på italiensk. Filmen er fritt basert på Miyazakis manga-tegneserie Hikōtei Jidai og inneholder en blanding av eventyr og realisme med morsomme figurer, lange flysekvenser, barnslig komikk og voksne referanser.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Tegningene er i tradisjonell animestil med stereotype ansikter, sterke farger og detaljerte motiver. Selve animasjonen er utført som celleanimasjon der bevegelige elementer i bildene har klare konturer og fargeflater, mens bakgrunnene er malt i en mykere stil.

Mottakelse [rediger | rediger kilde]

Porco Rosso ble satt opp på kinoer i Norge i 2008 som barnefilm med 7 års aldersgrense og norsk dubbing. Filmen fikk god mottakelse i norske medier på grunn av originalitet og forseggjort animasjonshåndverk, men ble også kritisert for ujevnt manus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]