Porco Rosso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Porco Rosso
orig. 紅の豚
Porco Rosso logo.png
Standbeeld porco Rosso 2022 2.jpg
Generell informasjon
GenreFantasyfilm,[1] Fantasy-anime og -manga, eventyr, eventyrfilm[2]
Utgivelsesår1992
NasjonalitetJapan
Lengde92 min.
SpråkJapansk
Bak kamera
RegiHayao Miyazaki[2][3][4][5][6]
ManusHayao Miyazaki[3]
TemaLuftfart
Basert påHikōtei Jidai
Produsent(er)Toshio Suzuki
MusikkJoe Hisaishi
SjeffotografAtsushi Okui
KlippHayao Miyazaki[3]
Foran kamera
Stemme­skuespiller(e)Tokiko Kato, Akemi Okamura,[2] Akio Ōtsuka, Michael Keaton,[2] Cary Elwes,[2] Susan Egan,[2] Brad Garrett,[7] David Ogden Stiers,[2] Kimberly Williams-Paisley,[2] Bill Fagerbakke,[7] Shūichirō Moriyama,[8] Shizuya Kawamura, Reizō Nomoto
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapStudio Ghibli,[3] Pierrot
DistributørToho, Netflix, iTunes, HBO Max
Budsjett2 800 000 000 japansk yen
Premiere(r)1992, 18. juli 1992 (Japan),[9] 16. desember 1994 (USA)[9]
FilmserieStudio Ghibli Feature Films
Eksterne lenker

Porco Rosso, på japansk 紅の豚 (Kurenai no Buta, det vil si «Den røde gris»), er en helaftens, japansk tegnefilm fra 1992. Porco Rosso er den sjette anime-filmen av regissøren og tegneserieskaperen Hayao Miyazaki for Studio Ghibli, et tegnefilmselskap han etablerte i 1985.

Handling[rediger | rediger kilde]

Porco Rosso er en fantasifull historie om en italiensk flyverhelt fra første verdenskrig som etter krigen lever som dusørjeger i kamp mot «luftpirater» i Adriaterhavet. Helten, som er blitt omskapt slik at han har grisehode, het tidligere Marco Pagot, men kalles nå bare Porco Rosso, det vil si «rød gris» på italiensk. Filmen er fritt basert på Miyazakis manga-tegneserie Hikōtei Jidai og inneholder en blanding av eventyr og realisme med morsomme figurer, lange flysekvenser, barnslig komikk og voksne referanser.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Mann utkledd som hovedkarakteren (2012)

Tegningene er i tradisjonell animestil med stereotype ansikter, sterke farger og detaljerte motiver. Selve animasjonen er utført som celleanimasjon der bevegelige elementer i bildene har klare konturer og fargeflater, mens bakgrunnene er malt i en mykere stil.

Mottakelse [rediger | rediger kilde]

Porco Rosso ble satt opp på kinoer i Norge i 2008 som barnefilm med 7 års aldersgrense og norsk dubbing. Filmen fikk god mottakelse i norske medier på grunn av originalitet og forseggjort animasjonshåndverk, men ble også kritisert for ujevnt manus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]