Hopp til innhold

Ponte Vecchio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ponte Vecchio
Typeoverbygget buebro, steinbro, bygget-på bro, turistattraksjon, buet bro, gangbro
StedFirenze[1]
Åpnet1345
StrekningCorridoio Vasariano
Lengde95 meter
Største spenn30 meter
Bredde20 meter
KrysserArno
Materialestein, pietra forte
ArkitektNeri di Fioravante
Kart
Ponte Vecchio
43°46′05″N 11°15′11″Ø

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio (italiensk for gammel bro) er en bro fra Middelalderen som går over elven Arno i Firenze i Italia. Den er kjent for sine butikker (for det meste gullsmeder) som går langs med hele broen. Ponte Vecchio er også Europas eldste buebro.

Broen anses først være bygget i romertiden, og fra begynnelsen var den laget av tre. Etter at den ble ødelagt av en oversvømmelse i 1333 ble den bygget opp på nytt i 1345 og denne gang av stein. Man tror at Taddeo Gaddi har formgitt broen, som består av tre buer, midtbuen har en spennvidde på 30 meter, de to buene på siden har spennvidder på 27 meter. Høyden på buene ligger mellom 3,5 og 4,4 meter.

Butikkene på Ponte Vecchio
Ponte Vecchio om kvelden
Panoramavinduer fra Mussolini.

Broen har i hele sin eksistens vært sted for butikker og selgere (ifølge legenden var det fra begynnelsen på grunn av skattefritak), som viser sine varer på bord etter å ha fått tillatelse av Bargello (en slags borgermester, en magistrat og en politisjef).

Det sies at det økonomiska uttrykket bankerott stammer herifra: når en handelsmann ikke kunne betale sin gjeld, ødela ("rotto") soldater hans bord ("banco") med varer. Denne handlingen ble kalt bancorotto (ødelagt bord; muligens kan det ha kommet fra banca rotta som betyr ødelagt bank). Uten sitt bord kunne ikke handelsmannen fortsette å selge sine varer.

Vasari-korridoren[rediger | rediger kilde]

For å forene Palazzo Vecchio (rådhuset i Firenze) med Palazzo Pitti, lot Cosimo I de Medici 1565 arkitekten Giorgio Vasari bygge det kjente "Corridoio Vasariano" ovenfor. For å opprettholde broens prestisje, forbød han 1593 slaktere å ha handel der; deres plass ble overtatt av gullsmeder. Slakterlauget hadde hatt monopol på butikkene på broen siden 1442.

Hengelåsene på Ponte Vecchio[rediger | rediger kilde]

Langs med Ponte Vecchio kan man se hengelåser på ulike plasser. Hengelåsene er blitt satt der av forelskede par. For å befeste sin kjærlighet til hverandre for evig skrev man av tradisjon sine navn på låsen, låste fast hengelåsen og til sist kastet man sammen nøkkelen ned fra broen i Arno. Problemer med mange hengelåser som etterhvert måtte fjernes, og faktiske ødeleggelser på den flere hundre år gamle broen gjorde at det i 2006 ble satt opp skilt med varsel om bot på 50 euro til de som låste fast noe i broen.

I 2013 ble alle hengelåser fjernet og nye lovbrudd vil kunne straffes med 160 euro i bøter.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Ulikt alle andre broer i Firenze ble ikke Ponte Vecchio ødelagt under andre verdenskrig av tyskerne den 4. august 1944, angivelig på grunn av en direkte ordre fra Adolf Hitler. Andre forklaringer et at en tysk kommandant nektet å utføre ordren om å ødelegge broen.

I 1939 bestemte også Italias fascistleder Benito Mussolini å sette inn store panoramavinduer i Vasari-korridoren[2] for å imponere Hitler før et kommende statsbesøk, og ettersom Hitler likte dette svært godt har historien om hans direkte intervenering på slutten av krigen om å ikke ødelegge broen blitt forsterket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 3304, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  2. ^ Vasari-korridorenVisit Florence. Fra 21. januar 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]