Polarbåndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
polarbåndmåler
Nomenklatur
Xanthorhoe abrasaria
Herrich-Schäffer, 1855
Populærnavn
polarbåndmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektXanthorhoe
Økologi
Habitat: skog, skogkanter og enger
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika, i nordlige områder

Polarbåndmåler (Xanthorhoe abrasaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne nordlige arten er bare kjent fra Finnmark i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn ca. 25 mm), slank, lysgrå måler. Den kan kjennes fra andre arter i slekten Xanthorhoe på at den ikke har et enkelt tverrbånd i forvingene som er mye bredere enn de andre. Forvingen har tre omtrent like brede, doble tverrbånd, det ytterste er ofte tydelig bare i vingens fremste del. Områdene mellom de to båndene i hvert par er mer eller mindre mørke. Forvingens ytterkant er for det meste mørk. Bakvingen er gråhvit med tre smale, grå tverrbånd langs ytterkanten.

Larven er naken bortsett fra noen korte børster, ryggen er brunrød, den har en bred, mørkebrun sidestripe og buken er brungul.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Polarbåndmåleren lever i åpen skog og skogkanter, også i mer åpent terreng. Larvene lever på ulike maurer (Galium spp.). De voksne målerne flyr om natten, mest i juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Polarbåndmåleren er en nordlig art som er holarktisk, det vil si at den finnes både i den palearktiske sone og i Nord-Amerika. I Norge er den foreløpig bare funnet i Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]