Bred skumringsmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Plagodis pulveraria»)
Bred skumringsmåler
Nomenklatur
Plagodis pulveraria
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
bred skumringsmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektPlagodis
Økologi
Habitat: løv- og blandingsskog
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika

Bred skumringsmåler (Plagodis pulveraria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne lysbrune arten er ensfarget bortsett fra et bredt, rødbrunt tverrbånd på forvingene. Den finnes både i Europa, Asia og Nord-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 33 mm), slank, lysbrun måler. Hannens antenner er fjærformede, hunnens trådformede. Vingene er brede og ikke flikete. Forvingen har et bredt, rødbrunt tverrbånd som har en vinkel ved ytterkanten. Bakvingen har en diffus, mørk flekk bakerst på innerkanten. Larven er brun og ligner sterkt på en avbrukket kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne målerne flyr i mai – juli i løv- og blandingsskog. Larvene lever på ulike busker og løvtrær, blant andre vier (Salix spp.), hassel (Corylus avellana), hagtorn (Crataegus spp.) og bjørk (Betula spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten lever i den palearktiske sone (underarten Plagodis pulveraria pulveraria) og også i Nord-Amerika (underarten Plagodis pulveraria occiduaria). Den er sjelden i Mellom-Europa men noe vanligere i nord. I Norge er den nokså vanlig nord til Møre og Romsdal, den er i tillegg funnet i Nord-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]