Smal skumringsmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Plagodis dolabraria»)
Smal skumringsmåler
Nomenklatur
Plagodis dolabraria
(Linnaeus, 1767)
Populærnavn
Smal skumringsmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektPlagodis
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Smal skumringsmåler (Plagodis dolabraria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er lett å kjenne igjen på at forvingene har mange rette, brune, smale tverrstriper som kan få den til å se "brent" ut. I Norge forekommer den på Sørlandet og Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 32 mm), slank, gulbrun måler. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Forvingene er forholdsvis smale, gulbrune med mange smale, rette, brune tverrstriper, dessuten vanligvis med et noe diffust, bredt, brunt tverrbånd i den ytre delen. Bakvingen har en stor, diffus, mørk flekk bakerst ved innerkanten. Larven er brun og knudrete og ligner sterkt på en avbrukket kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever først og fremst i løvskog. Larvene lever på ulike løvtrær, blant andre eik (Quercus spp.), lind (Tilia spp.), bjørk (Betula spp.) og selje (Salix caprea). De voksne sommerfuglene flyr i skumringen og om natten i mai – juni, hannene, men ikke hunnene kommer gjerne til lys. Forvingenes farge gir utmerket kamuflasje når den sitter på trestammer om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det meste av Europa og i alle fall så langt øst som Kasakhstan. I Norge er den funnet langs kysten vest til Vest-Agder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]