Pierre Moscovici

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pierre Moscovici

Pierre Moscovici (født 16. september 1957 i Paris) er en fransk sosialistisk politiker. Han var landets finansminister i Frankrike fra 2012 til 2014.[1] I 2014 ble han nominert som EU-kommissær i Juncker-kommisjonen.

Moscovici ble født inn i en intellektuell familie i Paris. Moren var psykoanalytiker av polsk-jødisk bakgrunn mens faren Serge Moscovici er en ledende sosialpsykolog av rumensk-jødisk bakgrunn. Han studerte ved Institut d'études politiques de Paris og senere ved École nationale d'administration (ENA) hvor en av hans lærere var Dominique Strauss-Kahn, som han fra da av fikk et nært forhold til.

Fra 1994 til 1997 var han medlem av Europaparlamentet. Deretter var han fra 1997 til 2002 minister for europeiske saker i Lionel Jospins regjering. Fra 2004 til 2007 var han igjen medlem av Europaparlamentet, før han ble innvalgt i den franske nasjonalforsamlingen i 2007 fra Doubs og satt der frem til utnevnelsen som finansminister. Han har også hatt verv på lokalt og regionalt nivå.

I opptakten til sosialistpartiets presidentnominasjon var Moscovici tidlig en sterk tilhenger av Dominique Strauss-Kahn, men da Strauss-Kahn ikke stilte pga. en arrestasjon i New York, vendte han sin støtte til François Hollande, og i selve presidentvalgkampen var han valgkampleder for Hollande.

Politisk regnes han som moderat og Europa-orientert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]