Pierre Moscovici

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pierre Moscovici
Pierre Moscovici en mai 2010.png
Født16. september 1957 (61 år)
15. arrondissement
Ektefelle Anne-Michelle Basteri (2015–)
Far Serge Moscovici
Mor Marie Bromberg
Utdannet ved Lycée Condorcet, École nationale d'administration, Institut d'études politiques de Paris
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom
Parti Parti socialiste
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Ligue communiste révolutionnaire, Le Siècle, Fondation franco-américaine, Cercle de l'industrie
Utmerkelse Trestjerneordenen, Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland

Pierre Moscovici (født 16. september 1957 i Paris) er en fransk sosialistisk politiker. Han var landets finansminister i Frankrike fra 2012 til 2014.[1] I 2014 ble han nominert som EU-kommissær i Juncker-kommisjonen.

Moscovici ble født inn i en intellektuell familie i Paris. Moren var psykoanalytiker av polsk-jødisk bakgrunn mens faren Serge Moscovici er en ledende sosialpsykolog av rumensk-jødisk bakgrunn. Han studerte ved Institut d'études politiques de Paris og senere ved École nationale d'administration (ENA) hvor en av hans lærere var Dominique Strauss-Kahn, som han fra da av fikk et nært forhold til.

Fra 1994 til 1997 var han medlem av Europaparlamentet. Deretter var han fra 1997 til 2002 minister for europeiske saker i Lionel Jospins regjering. Fra 2004 til 2007 var han igjen medlem av Europaparlamentet, før han ble innvalgt i den franske nasjonalforsamlingen i 2007 fra Doubs og satt der frem til utnevnelsen som finansminister. Han har også hatt verv på lokalt og regionalt nivå.

I opptakten til sosialistpartiets presidentnominasjon var Moscovici tidlig en sterk tilhenger av Dominique Strauss-Kahn, men da Strauss-Kahn ikke stilte pga. en arrestasjon i New York, vendte han sin støtte til François Hollande, og i selve presidentvalgkampen var han valgkampleder for Hollande.

Politisk regnes han som moderat og Europa-orientert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]