Hopp til innhold

Ligue communiste révolutionnaire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ligue communiste révolutionnaire
LandFrankrike
Leder(e)Olivier Besancenot
Grunnlagt1974
Nedlagt5. februar 2009
EtterfølgerNouveau Parti Anticapitaliste
HovedkvarterMontreuil
IdeologiAntikapitalisme trotskisme

LCR protesterer for offentlige tjenester og mot privatisering.

Ligue communiste révolutionnaire (LCR) var et fransk trotskistisk politisk parti grunnlagt i 1974. Partiet, som var den franske avdelingen av den fjerde internasjonale, utga den ukentlige avisa Rouge og tidsskriftet Critique communiste. Partiet ble formelt oppløst 5. februar 2009, og en del av medlemmene dannet det nye partiet Nouveau Parti anticapitaliste.

LCR ble etablert 1974 etter at partiets forgjenger Ligue Communiste ble forbudt i 1973. Ligue Communiste ble selv etablert i 1969 etter det kommunistiske ungdomspartiet Jeunesses Communistes Révolutionnaires som ble forbudt i 1968. Gruppen inkluderer også medlemmer av andre trotskistretninger.

Et stadig pågående spørsmål er en allianse med andre venstreparti i Frankrike, deriblant et annet trotskistparti Lutte ouvrière. De to partiene har hatt felles kandidater ved flere valg, men har hatt felles kandidat med presidentvalgene i 2003 og 2007.

Mer militante LCR-medlemmer deltar åpent i orianisasjoner som ATTAC (Association pour la taxation des transactions pour l'aide aux citoyens) og den kommunistiske fagorganisasjonen Solidaires Unitaires Démocratiques.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata