Phytoecia nigricornis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phytoecia nigricornis
Nomenklatur
Phytoecia nigricornis
Fabricius, 1781
Populærnavn
gullrisbukk
Hører til
Lamiinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Økologi
Habitat: enger med kurvplanter
Utbredelse: Europa
i Norden i Sør-Sverige.

Gullrisbukk (Phytoecia nigricornis) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I motsetning til de fleste andre trebukker utvikler ikke larvene seg i busker og trær, men i planter i kurvplantefamilien. Den er ikke funnet i Norge, nærmeste bestand til oss er i det sørligste Sverige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7–12 mm), slank, sylindrisk, svart trebukk, kroppen tett kledt med korte, nedliggende, grå hår. Antennene er omtrent så lange som kroppen. Hodet er nokså stort, omtrent så bredt som pronotum, som er omtrent kvadratisk med en smal, lys midtstripe. Dekkvingene er tydelig bredere enn pronotum, med markerte skuldre, en tanke tilsmalnende fra skuldrene bakover. De er grovt og tett punktert og nokså matte, og dekker ikke det bakerste bakkroppsleddet. Beina er svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dette er en av forholdsvis få trebukker i Norden som har larver i urter. Denne artens larver lever inne i stenglene på kurvplanter, særlig i gullris, men også i reinfann, markmalurt og prestekrage. Eggleggingsatferden er ukjent. Larveutviklingen tar ett år. De voksne billen påtreffes i nærheten av næringsplantene i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa og det vestlige Sibir. Den er ikke kjent fra Norge, men er funnet noen steder i Skåne og Blekinge i Sverige, trolig også i det sørøstlige Finland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]