Peer Qvam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peer Qvam
Født24. des. 1911Rediger på Wikidata
Holmestrand
Død27. juli 1977Rediger på Wikidata (65 år)
Nesodden
BeskjeftigelseArkitekt Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorges tekniske høgskole
NasjonalitetNorge

Jar kirke
Jernbanetorget stasjon i 2005

Peer Hafslo Qvam (født 24. desember 1911, død 27. juli 1977) var en norsk arkitekt. Han er best kjent for å ha tegnet en rekke av Oslos T-banestasjoner på 1960-tallet.

Qvam ble utdannet ved Norges tekniske høgskole (uteksaminert 1936) og arbeidet en periode hos Johan Meyer d.y. samt hos Dagfinn Morseth og Mads Wiel Gedde. Sammen med de to sistnevnte vant han i 1938 en arkitektkonkurranse om tegning av Jar kirke. Arbeidet ble påbegynt først i 1958 med Qvam som utførende arkitekt, og kirken ble innviet i 1961.

I perioden 1946–58 arbeidet Qvam i kompaniskap med John Engh. Sammen vant de i 1946 en konkurranse om nytt sentralstasjonsanlegg som forutsatte at den gamle Østbanestasjonen ble revet. Verneinteresser satte en stopper for rivningen, og planene ble omarbeidet en rekke ganger før Oslo S så dagens lys med Engh som utførende arkitekt. Qvam var blant konsulentene ved planleggingen av Oslotunnelen og skal ha bidratt til utformingen av Elisenberg stasjon (aldri åpnet) og Nationaltheatret stasjon.

Alle T-banestasjonene Qvam tegnet, åpnet i 1966 og ligger langs Grorudbanen, inkludert fellesstrekningen fra sentrum og ut til Tøyen. Det dreier seg om stasjonene Jernbanetorget, Grønland, Tøyen, Carl Berners plass, Risløkka, Vollebekk og Veitvet. De er bearbeidet en god del visuelt siden Qvams tid, og standarden er oppgradert.

Qvams firma er videreført som Doxrud-Mjøset-Eggen og deretter Arne Eggen Arkitekter.

Kilder[rediger | rediger kilde]