Elisenberg stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Elisenberg stasjon
Land Norge Norge
Sted Elisenberg i Strøket Frogner
Kommune Oslo
Høyde ca. -30 moh.
Åpnet Aldri
Tjenester
Linje(r) Drammenbanen
Plattform(er) 2
Posisjonskart
Norway Oslo location map.svg
Elisenberg stasjon
Elisenberg stasjon
Koordinater: 59°55′07″N 10°42′28″Ø

Elisenberg stasjon er en planlagt, men ikke fullført stasjon i Oslotunnelen, omtrent midt mellom Skøyen og Nationaltheatret. Stasjonen ligger i nærheten av Gimle kino i Bygdøy allé.

Stasjonen inngikk i NSBs planer for Oslotunnelen på 1960-tallet.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Stasjonen skulle ha en vestibyle med billettsalg på gateplan. Tre heiser med 30 meter løftehøyde skulle forbinde vestibylen med et plan over plattformnivå. Dette planet skulle så strekke seg på en bro over søndre (østgående) spor og ende med trapper ned på en 220 meter lang midtplattform.[1]

Byggingen ble satt igang og stasjonen ble ferdig sprengt ut. En midtplattform er gjort klar og brua over søndre spor mot bunnen av heissjakten skal være ferdigstilt. Det er sprikende opplysninger om heissjaktene er ferdigsprengt. Anleggene på overflaten er gjort klare og integrert i eksisterende bygningsmasse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Til tross for politisk press for å få stasjonen ferdigstilt utover 80-tallet, har den aldri blitt fullført. En av grunnene til dette var at områdene som stasjonen skulle dekke, utviklet seg til boligområder og ikke kontorarbeidsplasser. Etter at Nationaltheatret stasjon ble utvidet i 1999, med 2 nye spor og med en nordlig inngang, er en åpning av Elisenberg mer problematisk. En åpning av Elisenberg i dag, uten utvidelse til 4 spor, vil føre til begrenset kapasitet i Oslotunnelen.

Det har flere ganger blitt forslått å ta i bruk stasjonen som en nødutgang fra tunnelen. Dette har spesielt vært et tema etter at et tilsyn i 2011 fra Oslo brann- og redningsetat krevde en ny evakueringsvei.[2][3]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]