Peder Palladius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder Palladius
Petrus palladius.jpg
Født1503[1][2][3][4]
Ribe
Død3. januar 1560[5]
København[6]
Søsken Niels Palladius
Beskjeftigelse Teolog, universitetslærer, superintendent, prest
Nasjonalitet Danmark

Peder Palladius

Peder Palladius eller Peder Plade (født 1503 i Ribe i Danmark, død 3. januar 1560 i København) var en dansk teolog, prest og superintendent (biskop).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Skolegang og studier[rediger | rediger kilde]

Som ung gikk Peder Palladius på skole i Ribe, Assens og Roskilde, og som så mange andre fattige, begavede studenter reiste han til utlandet ved å ta tjeneste som ledsaker og hovmester hos en rik manns sønn. I 1531 kom han til Wittenberg hvor han etter fullførte studier ble magister i 1533 og doktor i teologi i 1537. Her kom han i kontakt med Philipp Melanchthon og Johannes Bugenhagen. Sistnevnte skrev et brev til Christian III hvor han anbefalte at Peder Palladius skulle ta doktorgraden.

Evangelisk-luthersk reformator[rediger | rediger kilde]

Peder Palladius ble den første evangelisk-lutherske superintendent eller biskop i Sjælland da reformasjonen ble innført i Danmark-Norge i 1537. Kirken skulle renses for de katolske levningene, bilder skulle tas ned, altertavler med katolske fremstillinger skulle skiftes ut og madonnabilder skulle fjernes.

Peder Palladius var en flittig og viktig person som arbeidet med å innføre den nye troen. Det var hans oppgave å forklare det nye kirkesynet for menighetene han besøkte. I dette arbeidet brukte han bondefornuft, men diskuterte ikke med menigheten. Han talte mot gammel misbruk og begrunnet det nye uten teologiske spissfindigheter. Det skulle ikke lenger bes for de døde, skjærsilden var ikke mer, men helvete var like fullt en realitet.

Guds ord skulle ikke være brukt for overtroiske formål som signing av syke fe. Heller ikke nyttet det å kalle på døde helgener for beskyttelse eller helbreding--de døde kan ikke høre lenger. Bare Gud er allmektig og kristne burde henvende seg til ham i bønn istedenfor å søke hjelp hos helgener eller trolldomskunster.

Palladius nektet ikke at folkelig magi virket, men han mente at trolldom var synd og skulle ikke brukes av kristne. De skulle tilkalle presten, ikke signekjerringen. Det var farlig å benytte seg av Djevelens tjenester.

I 1553, under pesten i København, utga han En preservativ mot pestilens, der han hevdet at pesten var Guds straff.

Oversetter av Bibelen[rediger | rediger kilde]

Bible of Christian III 1550.jpg

Palladius fikk oversatt bibelen til et språk som folk forstod. Bibelen var på denne tiden kun tilgjengelig på latin, et språk som menigmann ikke forstod. Palladius sørget derfor at Bibelen ble oversatt til dansk, og på Christian IIIs befaling ble den første gang trykt i 1550. Det kom et eksemplar til hver kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12511234m
  2. ^ LIBRIS, 9. okt. 2017, Petro Palladio, 283835
  3. ^ Faceted Application of Subject Terminology, 9. okt. 2017, Peder Palladius, 233681
  4. ^ Open Library, 9. okt. 2017, Peder Palladius, OL2302140A
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 15. okt. 2015, 11889014X
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 ingen 
Biskop
i Sjælland stift:
Peder Palladius

Etterfølger:
 Hans Albertsen