Palmesøndag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ikon fra Ukraina som viser Jesu inntog i Jerusalem.

Palmesøndag er i kristen tradisjon feiringen av Jesu inntog i Jerusalem søndagen før korsfestelsen. Den feires siste søndag før påske. Navnet kommer av evangelienes beretning om at folk strødde palmegrener foran Jesus da han red inn i byen.[1][2][3][4]

Palmesøndag er en helligdag som faller på 29. mars i 2015, 9. april i 2017, og på 25. mars i 2018. Palmehelgen er helgen som sammenfaller med palmesøndag, og innleder påskeferien.

Historie[rediger | rediger kilde]

500-tallet samlet kristne i Jerusalem seg på Oljeberget på palmesøndag. Etter lesning av evangeliet gikk de i prosesjon inn til byen. Tradisjonen spredde seg nokså raskt til hele østkirken.

I 7. og 8. århundre begynte man i vest med skikken å ta med palmegrener til kirken, og i det 9. århundre ble dette innført som en fast del av liturgien, og festen kan regnes som fullt innført også i vest fra denne tid.

Liturgi[rediger | rediger kilde]

I øst begynte man tidlig med store prosesjoner under feiringen av Palmesøndag. Festen kalles der ofte Inngangen i Jerusalem.

I vest tok det lenger tid, og helt fram til pave Pius XIIs reform i 1955 var festen nokså avdempet i den katolske kirke. Dette har også preget liturgien i de protestantiske kirker, som er inspirert av katolsk tradisjon. I senere år har også mange protestantiske menigheter begynt å innføre prosesjoner, og mange steder møtes flere menigheter for felles evangelielesning, etterfulgt av prosesjon tilbake til de enkelte kirker.

Den liturgiske fargen er rød, fordi Palmesøndag er den første festen for Kristi lidelse. (Men i den lutherske kirken i Norge er fargen fiolett, slik også for skjærtorsdag og langfredag)

I den katolske kirke er det foreskrevet at de troende skal ta vare på palmegrenene som brukes denne dagen. De blir så brent rett før Askeonsdag året etter, og asken brukes til utdelingen av askekors den dagen.

I land hvor palmegrener ikke er lett tilgjengelige brukes oftest grener fra vintergrønne trær; i Norge er tujagrener spesielt vanlig.

Kommende merkedager[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Evangeliet etter Matteus, kapittel 21, vers 1–11 (Jesus rir inn i Jerusalem)
  2. ^ Evangeliet etter Markus, kapittel 11, vers 1–11 (Jesus rir inn i Jerusalem)
  3. ^ Evangeliet etter Lukas, kapittel 19, vers 28-39 (Jesus rir inn i Jerusalem)
  4. ^ Evangeliet etter Johannes, kapittel 12, vers 12-19 (Jesus rir inn i Jerusalem)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]