Hopp til innhold

Korsvandring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Økumenisk korsvandring til Helier-høyden på Jersey.
Katolsk korsvandring i Kroatia.
Ortodokse i korsprosesjon i Moskva.

Korsvandring er en handling der kristne går et visst stykke utendørs bærende på ett eller flere kors, ofte som en tradisjonelkl utendørs korsveiandakt. Handlingen blir gjerne kombinert med gudstjeneste eller liknende. Mange korsvandringer er økumeniske arrangement arrangert av flere ulike kirker og organisasjoner. Andre kan være særskilte for en enkelt kirke som den katolske korsveisandakten med 14 faste stasjoner, eller en ortodoks korsprosesjon hvor en menighet følger et kors og andre symboler båret av geistlige. Det er vanlig å holde korsvandringer i forbindelse med påsken, men de kan også finne sted til andre tider.

Vandringen kan gå rundt et område, som en by eller en kirke, eller til et særskilt sted, som et fjell, vann eller et valfartssted. På veien kan en stoppe og holde andakt, be, lese bibeltekster, synge salmer, fremføre små spill og liknende. Det finnes også eksempel på korsvandringer hvor en ikke bærer kors.

Korsvandringer minner om Jesu gang med korset til korsfestingen. Korsvandringer blir særlig holdt i forbindelse med påsken eller fastetida, spesielt på langfredag. Blant annet blir de holdt på Via Dolorosa i Jerusalem, regnet som veien til Golgata. Disse vandringene ender som regel i Gravkirken.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]