Pagodetre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pagodetre
Kultivaren 'Pendula' i Frankrike
Kultivaren 'Pendula' i Frankrike
Vitenskapelig(e)
navn
:
Styphnolobium japonicum
(L.) Schott
Norsk(e) navn: pagodetre
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: erteblomstordenen
Familie: erteblomstfamilien
Underfamilie: Faboideae
Tribus: Sophoreae
Slekt: Styphnolobium
Habitat: skog
Utbredelse: Øst-Asia

Pagodetre (Styphnolobium japonicum, tidligere Sophora japonica) er et løvfellende tre i erteblomstfamilien.

Det blir opptil 25 m høyt. Barken er gråbrun med vertikale furer. Knoppene er skjult under den oppsvulmede basisen til bladstilken. Bladene er 15–25 cm lange og ulikefinnede med 9–15 småblad som sitter motsatt langs hovedstilken. Småbladene er 2,5–6 cm lange, 1,5–3 cm brede, helrandede og tilspissede. Unge blad er lysegule, nesten hvite. Bladene beholder grønnfargen til de faller av om høsten.

Blomsterstanden er en endestilt, opptil 30 cm lang topp med hvite eller kremgule blomster. Blomstringstida er i juli–august. Frukten er en 2,5–5 cm lang belg som er sammensnurpet mellom frøene. Den har 1–6 frø og blir moden i august–oktober.

Pagodetreet vokser naturlig i Japan og Korea. Det er vanlig dyrket i blant annet Kina, Europa og Nord-Amerika. Det finnes en kultivar med hengende greiner, 'Pendula', som podes på stammen til et vanlig pagodetre. I Norge kan arten plantes i de mildeste kyststrøkene.

Tørkede blomster og knopper brukes som en medisinsk urt i Kina, Japan og Korea for å behandle hemoroider og blodig oppkast. Planten inneholder en rekke stoffer med medisinsk virkning, blant annet flavonoidene rutin, quercetin, isorhamnetin, genistein og kaempferol.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]