Hemoroide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hemoroide
Område(r)Almenn kirurgi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeI84
ICD-9-kode455
ICPC-2K96
DiseasesDB10036
MedlinePlus000292
eMedicine195401, 775407
MeSHD006484

Hemoroide[1][2] er en utvidet vene, varice i endetarmsåpningen, anus.

Hemoroider (egentlige åreknuter) oppstår ofte og er antagelig vanlig hos de som sitter mye og de som går mye (men det er en relativt stor del av befolkningen). Det er også vanligere ved høyt stressnivå og ved overvekt. På grunn av høyt østrogennivå under graviditet blir hemoroider vanligere fordi østrogen løser opp bindevev i åreveggene. Det antas at 50—85 % av verdens innbyggere vil ha hemoroider i løpet av livet.

Hemoroider kan forårsake sporblødninger på overflaten av avføringen. Slike blødninger bør undersøkes med rektoskopi siden det også kan være tegn på endetarmskreft. Friskt blod er sjelden spor av kreft, men ved langvarige blødninger bør en uansett få dette sjekket hos lege.

Det finnes både utvendige hemoroider og innvendige hemoroider. De utvendige kjennes ofte med toalettpapiret når pasienten tørker seg etter avføring. Hemoroider kan gi smerter, lokal kløe og følelse av å ha en klump i endetarmsåpningen.

Venenes drenasje av blod[rediger | rediger kilde]

Venene i huden har drenasje direkte tilbake til høyre kamre i hjertet. Venene som drenerer tarmen fører blodet tilbake gjennom portvenen til leveren før blodet fortsetter tilbake til hjertet. Ved noen leversykdommer kan trykket i portvenen øke. Da finnes to veier som portveneblodet kan ta snarvei til hjertet utenom lever; den ene i venene i anus, den andre i venene nederst i spiserøret.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

  • Kløe i eller rundt anus
  • Smerter og ubehag i eller rundt endetarmsåpningen
  • lekkasje av flytende brun væske
  • Følelse av at en alltid har noe i inngangen til anus[3]

Behandling[rediger | rediger kilde]

Det finnes salver og stikkpiller med både lokalbedøvelse og hydrokortison, (Proctosedyl og Scheriproct). Hydrokortison bidrar til at blodåreveggen i venen trekker seg sammen. Lokalbedøvelsen demper smerten, siden hemoroider kan være intenst smertefulle, særlig om blodet levrer seg, tromboserer i hemoroiden.

Kosthold med høyt innhold av fiber kan forebygge og bedre plagene ved hemoroider.

Det er mulig å sette strikk på en hemoroide. Den vil hindre blodforsyning ut til hemoroiden som vil falle av. Dersom det er flere hemoroider rundt endetarmsåpningen kan strikkbehandling gi problemer på grunn av fare for arrdannelse og trangere endetarmsåpning.

Det er mulig å fjerne hemoroider ved operasjon. Både strikkbehandling og operasjon gir smerter i endetarmen den første uka etter inngrepet.

Endoskopibilde av intern hemoroide i overgangen mellom tarm og anus

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]