Oxia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oxia
Οξεία
Astakos Harbor and Northern Echinades Islands from Air, Etoloakarnania, Greece 01.jpg
Geografi
PlasseringDet joniske hav
ØygruppeEkhinadene
Areal4,223 km²
Lengde4 kilometer
Bredde1,7 kilometer
Høyeste punkt– (421 moh.)
Administrasjon
LandHellas Hellas
PeriferiDe joniske øyer
Demografi
BefolkningUbebodd
Posisjon

Oxia
38°18′07″N 21°06′32″Ø

Oxia eller Oxeia (gresk: Οξεία), er en øy i Hellas og øygruppa Ekhinadene, som hører til De joniske øyer. Den er hovedøya i den sørlige gruppen (Oxeies). Oxia har det høyeste punktet i Ekhinadene på 421 meter over havet. Øya er 5 km lang og bredden er omtrent 2 km, og den har to fjell. Øya ligger foran Patrasbukten i nærheten av munningen av elven Akheloos utenfor kysten av Etoloakarnania (Aitolia-Akarnania).

En kan se Oxia helt fra Etoloakarnania, nord og vest i Akhaia, mye av det nordlige og nordvestlige Ilia, deler av Zakynthos, sørøst på Kefalonia, Ithaka og sørøst på Lefkada.

Slaget ved Lepanto skjedde utenfor øya den 7. oktober 1571 mellom det kristne Europa organisert i den hellige liga, og de osmanske tyrkerne. Slaget endte med en klar kristen seier og markerte slutten på tyrkernes ekspansjon rundt Middelhavet.

I april 2012 ble øya kjøpt av selskapet Qatar Holdings, et arabisk statlig investeringsfond, men tilsynelatende for den herskende kongefamilien i Qatar. Den ubebodde øya var tidligere eid av en gresk-australsk familie og ble solgt for rundt 5 millioner €.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Squires, Nick: «Qatar royal family buys Greek island of Oxia for knockdown €5m», The Daily Telegraph, 25. april 2012

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arnold, Charles (red.) (2008): Die Inseln des Mittelmeers. Ein einzigartiger und vollständiger Überblick. 2. oppl. marebuchverlag, Hamburg, ISBN 3866480962.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]