Hopp til innhold

Skorpios

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skorpios
Σκορπιός
Skorpios er tett dekket av skog
Geografi
PlasseringMiddelhavet
ØygruppeDe joniske øyer
Areal 0,8 km²
Lengde 1,72 kilometer
Bredde 1,24 kilometer
Høyeste punkt– (81 moh.)
Administrasjon
LandHellas’ flagg Hellas
Demografi
Befolkning(2011)
Befolkningstetthet2,5 innb./km²
Posisjon
Kart
Skorpios
38°41′31″N 20°44′35″Ø

Skorpios (gresk: Σκορπιός) er en gresk, privateid øy utenfor vestkysten av Hellas i det joniske hav som ligger i øygruppen De joniske øyer. Den ligger rett øst for øya Lefkada. I henhold til folketelling av 2001 besto befolkningen av to personer. Administrativt er den en del av kommunen Meganisi i den regionale enheten Lefkada. Den er 1,72 km lang og 1, 24 km bred, hvilket tilsvarer et areal på 0,8 km².

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya godt dekket av skog fra sør til nord og består av et mangfold på over 200 ulike tresorter som ble importert til den en gang så golde øya av den avdøde greske skipsrederen Aristotelis Onassis. Det er en del sandstrender, mest kjent er Øststranden, som ble opprettet av Onassis ved at han fikk fraktet inn sand fra øya Salamis for dette formålet. Det er også en liten sandstrand hvor huset Mykonos står, tidligere kjent som "Grisehuset". Det var der hvor Jackie Onassis ble beryktet kjent for å ha blitt fotografert naken av en gresk paparazzo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kart over øya.

Øya er hovedsakelig kjent for å være eiet av avdøde millionæren Aristotelis Onassis. Det var på denne øya Onassis giftet seg med den tidligere førstedamen av USA, Jacqueline Kennedy den 20. oktober 1968. Da han døde gikk øya til datteren Christina, og senere til hennes datter Athina Roussel. Onassis selv, sønnen Alexander og datteren Christina er alle gravlagt på øya.

Athina besøkte øya to ganger etter at hennes mor var død, en gang da hun var åtte år, og deretter den 18. og 19. november 1998 sammen med faren Thierry Roussel og deres mediarådgiver og talsmann Alexis Mantheakis for å holde en minnegudstjeneste på tiårsdagen for Athinas mor Christinas død. De tre ble fulgt av hennes livvakter. En flotilje av båter fraktet internasjonal og lokale TV-mannskaper og journalister som ankret opp utenfor øya for å dekke hendelsen med teleskoplinser. Kun en fotograf fikk tillatelse til å gå i land for å dekke den private tilstelningen.

Athina Onassis Roussel solgte øya i april 2013 til Ekaterina Rybolovleva, datteren av den russiske millionæren Dmitri Rybolowlew (engelsk stavelse: Dmitry Rybolovlev). Naboøya Sparti var også inkludert i salget. Den greske regjering har imidlertid ennå ikke bekreftet lovligheten av salget til den russiske oligarken. En undersøkelse er pågang da politikeren Giannis Mihelakis fremmet spørsmål om salget i det greske parlament.

Onassis selv uttalte i sitt testamente at øya skulle forbli familiens eie så lenge som de kunne ha råd til dekke dens utgifter. I henhold til hans testamente, om hans etterkommere ikke lenger kunne ha råd, skal øya bli donert til enten den greske stat eller flyselskapet Olympic Airways.[1] Salget gikk imidlertid igjennom i begynnelsen av 2013 til tross de juridiske hindringene.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]