Hopp til innhold

Elafonisos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elafonisos
Ελαφόνησος
Stranden Simos
Geografi
PlasseringLakoniske Golf
ØygruppeDe joniske øyer
Areal 19,992 km²
Administrasjon
LandHellas’ flagg Hellas
Demografi
Befolkning1 041 (2011[1])
Befolkningstetthet52,07 innb./km²
Posisjon
Kart
Elafonisos
36°17′N 22°34′Ø

Elafonisos (gresk: Ελαφόνησος) er en øy i Hellas og De joniske øyer mellom Peloponnes og Kythira. Den ligger utenfor kysten av Kapp Malea i kommunen Vatika. Den har et areal på omtrent 19 km².

Folketallet er opp til 1000 om vinteren, men øker kraftig i sommermånedene. Øyen er en populær turistmål og i juli og august kan opp mot 9 000 turister besøke øya daglig. Mange kommer her på grunn av de lyse fargene, sandstrendene og sørsiden av øya. De to største strendene på øya er Simos og Panagias Nisia.

Øyen ligger like utenfor fastlandet, og omtrent 6,5 km mot øst ligger Neapoli i kommunen Vatika. Omtrent 8,5 km mot sør ligger Kapp Frangos på øya Kythira.

Øyen eier 3 km² med land på fastlandet, som hovedsakelig består av stranden Punta. I dag er det den eneste bebodde øy som hører til Peloponnes. Det er gjort noen arkeologiske funn på øya og i vannene rundt.

I antikken var Elafonisos ikke en øy, men i henhold til geografen Pausanias[2][3] utgjorde en halvøy ved navn Onou Gnathos (gresk: Όνου Γνάθος), hvilket hadde betydningen «Eselkjevebein», antagelig en referanse til halvøyas form.

Det nåværende navnet Elafonisos betyr «Hjorteøya»: Pausanias rapporter om ulike helligdommer dedikert jaktgudinnen Artemis. Det antas at det var dyr tilhørende gudinnen i området. I tiden under republikken Venezia1400-tallet ble øya kalt Cervi, hvilket er italiensk for hjort.

Rett utenfor kysten av Elafonisos ligger det arkeologiske stedet Pavlopetri, en nedsunket by som er datert tilbake til tidlig på 2000-tallet f.Kr. og er antatt å ha blitt tatt av havet en gang rundt 1000 f.Kr. Det er spekulert om byen kan ha bidratt til myten om Atlantis. Den er til nå den eldst kjente nedsukne byen i verden.[4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Detaljert resultat av folketelling 2011 Arkivert 25. desember 2013 hos Wayback Machine. (gresk)
  2. ^ Pausanias: Beskrivelse av Hellas, bok 3, kapittel 22, seksjon 10: «kalousi de Onou gnathon tên akran». (2.94), (1.97)
  3. ^ Strabon: Geografika (2.22), (2.71), (4.22), (4.28)
  4. ^ Smith, Helena: «Lost Greek city that may have inspired Atlantis myth gives up secrets», The Guardian 16. oktober 2009

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]