Othoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Othoni
Οθωνοί
Othonoi 1.jpg
Øya sett fra havet
Geografi
PlasseringDe joniske øyer
Areal10,078 km²
Høyeste punkt393 meter (Fano Merovigli)
Administrasjon
Hellas Hellas
Største bosetningOthonous
Demografi
Befolkning631 (2001)
Befolkningstetthet63
Beliggenhet

Othoni (gresk: Οθωνοί; italiensk: Fano) er den vestligste av de greske øyene i De joniske øyer. Siden reformen i lokalstyre av 2011 er øya en del av kommunen Korfu som den er kommunal enhet av.[1] Tidligere var den en del av prefekturet Kérkyra (Korfu). Befolkningen er på 631 beboere (2001).[2] Den fremste byen er Othoni.

Havneinngangen til Ammos.

Øya er lokalisert rundt 20 km nordvest for Korfu og bare 78 km fra Kapp Otranto på Den italienske halvøya. Den er 5,3 km lang og 3,6 km bred i østvestlig retning og har et areal på 10,1 km². Fano Merovigli som strekker seg 393 meter over havet er det høyeste punktet.

1800-tallet var øya hovedsete for kommunen Diapontiaøyene, som bestod av øyene Othoni, Erikoussa og Mathraki. De fleste innbyggere på øya har sitt opphav i folk fra Paxos som bosatte seg her på 1570-tallet.

I en grotte nær Aspros Ammos-stranden skal ifølge sagnet Kalypso ha holdt Odyssevs som fange.

De fleste av øyboerne lever av jordbruk (hovedsakelig oliven) samt fiske og turisme svært sparsommelig. Det går en ferge til Korfu by (transporterer også biler) og til Agios Stefanos, som ligger i nord for Korfu. I tillegg til havnen i Ammos, finnes den tidligere hovedstaden i Khorio og jevnt utover øya er det bosetninger og gårder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kallikratis-loven (PDF) det greske innenriksdepartementet (gresk)
  2. ^ De Facto Polulation of Greece Population and Housing Census of March 18th, 2001 Arkivert 31. januar 2013 hos Wayback Machine. (PDF). National Statistical Service of Greece. 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]