Otto Braun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se egen artikkel for forfatteren Otto Braun (1900–1974)
Otto Braun
Bundesarchiv Bild 102-10131, Otto Braun.jpg
Født28. januar 1872
Königsberg
Død14. desember 1955 (83 år)
Locarno
Beskjeftigelse Politiker, forlegger
Parti Sozialdemokratische Partei Deutschlands
Nasjonalitet Tyskland

Otto Braun (født 28. januar 1872, død 14. desember 1955) var en tysk politiker (SPD), som var ministerpresident i Preussen.

Han var opprinnelig fra Königsberg i Østpreussen og ble leder av det sosialdemokratiske partiet der. Han ble innvalgt i den prøyssiske landdagen, parlamentets underhus, i 1913. I 1919 ble han valgt til den grunnlovsgivende forsamlingen som møttes i Weimar. Han er mest kjent som ministerpresident i Preussen, en posisjon han hadde nesten sammenhengende fra 1920 til 1932. Han var også SPDs presidentkandidat i 1925.

I Weimarrepublikkens siste år var Brauns koalisjonsregjering i Preussen en av de sterkeste demokratiske bastionene. I motsetning til rikspolitikken, som var preget av kriser og hyppige regjeringsskifter, lyktes det Braun å skape en relativt stabil regjering i Preussen. Regjeringen ble avsatt ved et kupp i 1932, ledet av den nasjonale regjeringen under sentrumspolitikeren Franz von Papen. Braun forble imidlertid i opposisjon til den nye nasjonalt utpekte (ikke lokalt valgte) regjeringen i Preussen inntil Hitlers maktovertagelse, da han emigrerte til Sveits, hvor han døde i Locarno 22 år senere.

Etter annen verdenskrig oppfordret Braun fra sitt eksil de allierte til å gjeninnsette den lovlige prøyssiske regjeringen, men de allierte nektet på grunn av sine planer om etnisk rensning av tyskere fra store deler av Preussen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]