Otto Braun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Se egen artikkel for forfatteren Otto Braun (1900–1974)

Otto Braun i 1930.

Otto Braun (født 28. januar 1872, død 14. desember 1955) var en tysk politiker (SPD), som var ministerpresident i Preussen.

Han var opprinnelig fra Königsberg i Østpreussen og ble leder av det sosialdemokratiske partiet der. Han ble innvalgt i den prøyssiske landdagen, parlamentets underhus, i 1913. I 1919 ble han valgt til den grunnlovsgivende forsamlingen som møttes i Weimar. Han er mest kjent som statsminister i Preussen, en posisjon han hadde nesten sammenhengende fra 1920 til 1932. Han var også SPDs presidentkandidat i 1925.

I Weimarrepublikkens siste år var Brauns koalisjonsregjering i Preussen en av de sterkeste demokratiske bastionene. I motsetning til rikspolitikken, som var preget av kriser og hyppige regjeringsskifter, lyktes det Braun å skape en relativt stabil statsregjering i Preussen. Regjeringen ble avsatt ved et kupp i 1932, ledet av den nasjonale regjeringen under sentrumspolitikeren Franz von Papen. Braun forble imidlertid i opposisjon til den nye nasjonalt utpekte (ikke lokalt valgte) regjeringen i Preussen inntil Hitlers maktovertagelse, da han emigrerte til Sveits, hvor han døde i Locarno 22 år senere.

Etter annen verdenskrig oppfordret Braun fra sitt eksil de allierte til å gjeninnsette den lovlige prøyssiske regjeringen, men de allierte nektet på grunn av sine planer om etnisk rensning av tyskere fra store deler av Preussen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]